måndag 2 maj 2011

Ett kapitel i kriget är slut

Efter tio års jakt har amerikanska specialförband likviderat Bin Laden. Ett liv som gick i våldets tecken fick ett våldsamt slut, vilket man får förmoda var vad Bin Laden önskade.

För att parafrasera Churchill, det här är inte början på slutet, det är slutet på början.

Man kan diskutera vilken roll Bin Laden spelade i dagsläget, transformationen från terrororganisation till  koncept för asymmetriskt och globalt krig är fullgången sedan flera år tillbaks. Mycket tyder på att al-Qaida idag är farligare, mer utbrett och mer svårbesegrat än det var 2001.

Det inträffade är onekligen en prestigeförlust för islamisterna. Samtidigt är martyrskap något som de kan använda till sin fördel och inte nödvändigtvis lika demoraliserande som ett jihaddistmord på en västerländsk president eller motsvarande skulle vara i den västerländska opinionen.

Den verkliga värdemätaren på al-Qaidas förmåga blir vedergällningen, för en sådan kommer. Då får vi veta om de senaste årens uppgifter om massförstörelsevapen, planer på koordinerade attacker mot infrastruktur eller olika scenarion för att utlösa massdöd och ännu större panik har någon sanning i sig.

aft. aft. aft. aft. aft.
dn. dn. dn. dn. dn. dn. dn.  dn. dn. dn. dn. dn. dn. dn.  dn.  dn. dn.  dn.  dn. dn. 
svd. svd. svd. svd. svd. svd. svd. svd.  svd. svd.  svd.  svdsvd. svd.   svdsvdsvd
gp.  gp.   gp.  gp. gp. gp. gp.  gp. gp.  gp. gp. gp.
exp. exp. exp. exp. exp. exp. exp.
dagen. dagen. dagen. dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar