torsdag 22 juli 2010

Clownen med ishackan

BP:s hantering av oljekatastrofen i mexikanska gulfen känns som en bra sammanfattning av den globaliserade kapitalismen. När nyliberaler gjort kapitalismen till okränkbar religion så visar den sig ännu en gång påminna mer och sjaskigt kommunalpolitiskt fiffel på Västkusten än de magisk problemlösande marknadskrafter de drömmer om.

I en lång rad fiaskon så får BP:s bildhantering särskild status för sitt komiska inslag. De får den klumpiga bildcensuren i forna Sovjetunionen att verka slipad i jämförelse, och till dessa aparatchniks försvar får påpekas att de knappast hade Photoshop till sitt förfogade. Nu lät sig den västerländska kulturvänstern villigt luras ändå, men tanken svindlar. Å andra sidan, till BP:s försvar kan sägas att de inte är värre charlataner än Expressen som pixlar om hudfärgen på brottslingar för att det ska stämma med deras rasideologi. Vid närmare eftertanke är det inte mycket till försvar...

Allt för mycket av vår samtida globala kapitalism påminner om en mordisk clown. Det finns starka komiska inslag, ofta oavsiktliga, och det skulle vara roligt och de inte ställde till ett sådant fruktansvärt elände i sin omgivning.

SvD, SvD, Aftonbladet, DN, DN, GP, Sydsvenskan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar