fredag 17 augusti 2012

Pussy Riot får vad de förtjänar

Västvärldens ömmande samveten har fått ett nytt husdjur, Pussy Riot. Massmedia och kulturelit snubblar över varandra för att få fördöma Ryssland i allmänhet och Putin i synnerhet för att man åtalat dem för huliganism efter deras skändning av Frälsarkatedralen i Moskva.

Våra härskande eliter och särskilt de inom kultursfären är för ytliga och korkade för att kunna greppa komplicerade frågor, annars hade de varit mer bekymrade över den utbredda korruptionen som underminerar hela det ryska samhället eller vad som är de bakomliggande motiven till att Ryssland har sjudubblat sin militärbudget det senaste decenniet. Men det vore förstås att begära för mycket att våra våra megafoner som numera hämtar sin allmänbildning från Twitter.

Vad de däremot kan relatera till är tarvliga provokationer och effektsökeri, och där passar onekligen Pussy Riot som handen i handsken. När det dessutom är skändningen av ett heligt rum, i det här fallet Frälsarkatedralen, så blir våra eliter i eld och lågor eftersom sådant ligger dem särskilt varmt om hjärtat.

De svenska medierna har fyllts med högtravande pladder om att Pussy Riot utmanar Putin, att de står för yttrandefriheten och demokrati och PEN-klubben har tydligen gjort dem till hedersmedlemmar. Det var ju rart av dem. Men alltihop är förstås bara nonsens. 

I själva verket har debaclet erbjudit bra en propagandamöjlighet för den ryska regeringen. Man kan med visst fog peka på hur subversion underblåst av en allt mer dekadent Västvärld attackerar den ryska kulturen och dess grundläggande världen.

Pussy Riot är på sin höjd ett temporärt irritationsmoment för den ryska nomenklaturan. Har de klarat av Jeltsins oligarker och de tjetjenska islamisterna så rår de nog på några oborstade punkarbrudar från förorten.

Undertecknad är fullkomligt likgiltig inför om några simpla provokatörskor lyckades över förväntan i sitt uppsåt och nu får ta konsekvenserna. Var höll PEN-klubben, Madonna, Peaches, Björk och alla de andra posörerna hus när Sergei Magnitsky sakta plågades till döds i fängelse för att ha avslöjat omfattande korruption och förskingring inom den ryska statsapparaten? Det var ett fall som faktiskt förtjänade omvärldens uppmärksamhet.

Allra underdånigast,
K

DN, DN, GP, GP, SR, SR, AB, AB, AB, AB, Dagen,
SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN,

2 kommentarer:

  1. "Var höll PEN-klubben, Madonna, Peaches..."
    Du gör ett vanligt fel, två fel gör inte ett rätt.
    Ingen person kan var engagerad i alla händelser.

    SvaraRadera
  2. Min poäng var snarare att det kulturella etablissemanget i Västvärlden engagerar sig i pseudohändelser och saknar djupare förståelse av vad som pågår i Ryssland (eller ens i deras egna länder).

    SvaraRadera