söndag 20 januari 2013

Nyliberal draksådd

De senaste tjugo (?) åren har en nyliberal infiltration skett av Allianspartierna. Till och med i Kristdemokraterna har det gått så långt att de idag får anses nästan helt avkristnade till förmån för allmänborgerlig socialliberalism.

Det är dock i få partier som det nyliberala maktövertagande har slagit igenom så synbart som i Centerpartiet. Idéprogrammet får ses som en logisk konsekvens av Stureplanscenterns maktövertagande inom partiet. Det är uppenbart att de bisarra föreställningar som den nyliberala falangen driver inte har sin grund i ett väljarmandat. Det tycks inte heller vara resultatet av vad gräsrötterna i partiet vill om man ska döma av reaktionerna på idéprogrammmet. Det vore också märkligt om det fanns ett stöd.

Nyliberalismen har aldrig varit mer än en marginell företeelse i svensk politik, fram tills nu. I valet 2010 fick Klassiskt Liberala Partiet 716 röster (0,01%) och Piratpartiet strax under 38500 röster (0,65%). Det kan dessutom diskuteras i vilken utsträckning Piratpartiet är ett nyliberalt parti. Man kan nog hävda att det snarare drar åt det anarkistiska och att de ideologisk komponenterna bara är fernissa för kravet på att få digital egendom gratis.

Nyliberalerna har därför satsat på infiltration av de etablerade borgliga partierna och uppenbarligen gjort det med framgång, tills nu. För hur höga tankar de än har om sig själva och sin världsfrånvända ideologi så är det uppenbart att den inte går hem hos väljarna. I senaste opinionsmätningen faller de från 4,5% till 3,2% och där de behåller sitt starkaste stöd är hos centerväljare över 65 år. Något tillspetsat kan man säga att det verkar vara en kategori väljare som verkar tro att de fortfarande röstar på Torbjörn Fälldin, alternativt saknar radio, TV, tidningar och Internet.

Den nyliberala falangen i Centern kommer inte att ge sig utan strid. Förlorar de så är decennier av infiltration, intrigerande och agitation bortkastade. De lär knappast vara välkomna tillbaka.

I den kommande maktkampen kommer nyliberalerna gå till högljudd offensiv med sedvanliga floskler om "frihet" och "individens rättigheter" samtidigt som man intrigerar för att få meningsmotståndare uteslutna ur partiet med lika substanslösa anklagelser om rasism. Frågan är om de traditionella centerpartisterna kommer att ha ryggrad nog att konfrontera nyliberalerna eller om man kommer att falla undan på svenskt maner bara för att de andra skriker högre.

Vinner Stureplanscentern så spricker Centern med stor sannolikhet. Håller partiet mot förmodan ihop så är chanserna inför 2014 kraftigt försämrade.

Det bästa för nationen framtid är givetvis om de åker ur riksdagen då både Centern och Kristdemokraterna numera är zombiepartier vars enda funktion att säkra moderaternas maktinnehav. De har heller inte någon annan att skylla än sig själva då i synnerhet Centern tycks lida av någon slags dödsdrift, först med valet av den 28-åriga aparatjniken Annie Lööf och sedan med idéprogrammet. Härskarklicken inom Centern verkar dessutom helt sakna sjukdomsinsikt, men det är å andra sidan ett utmärkande drag för hela etablissemanget på ett antal nivåer.

Centerpartiet må vara Sveriges (och kanske Europas) rikaste parti, men den gudomliga rättvisan är så väl ordnad att även de rika till slut måste dö.

Allra underdånigast,
K

Tillägg: Läs Fokus artikel om Centerns senaste debacle. Numret heter "Amatörernas afton"...

GP, DN, Centern, Centern, Centern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar