söndag 17 oktober 2010

Till vilken nytta dör svenskar i andras kolonialkrig?

Ytterligare en svensk soldat har stupat i Afghanistan. Det var säkert en kompetent och plikttrogen soldat. Det är synd att de som skickade dit honom inte är av samma virke. 

För vad dog han? Fred? Knappast, inte i Afghanistan. Den som inte tror mig kan läsa på om hur lyckosamma ockupationer av Afghanistan varit historiskt sett.

Terrorismens snara nederlag? I så fall skulle de göra större nytta i våra förortsghetton med tanke på hur lättsinnigt militanta islamister ges uppehållstillstånd här.

En tacksam amerikansk allierad? Amerikanarna vet knappt att vi finns, än mindre håller de räkningen på hur många av deras utländska hjälptrupper som stryker med. Så länge det inte är amerikaner är de nöjda.

En tacksam svensk allmänhet? Hur beklämmande det än är så är den stora massan betydligt mer engagerade i "Bonde söker fru" eller "Kungen av Tylösand" än svenska soldaters liv och död. Hade engagemanget varit större hade vi nog inte varit där till att börja med, eller också hade man gjort det ordentligt med allt som behövs för riktigt krig.

En tacksam politikerkår? Jodå, de kommer nog klämma ur sig några krokodiltårar framför kamerorna innan de ursäktar sig för att fylla på sina CV:n med nyspillt soldatblod. Finns det något bättre sätt att visa att man är en lagspelare, att man är förtjänt av de riktigt högavlönade positionerna i Bryssel och New York, än att skicka egna medborgare i döden till ingen nytta för det egna landet? Kanske är det rent av tillräckligt machiavelliskt för att till och med Tolgfors ska få en internationell karriär?

Den som tycker jag är orättvis kan fundera på vad vi ens under bästa omständigheter kan tänkas uppnå i Afghanistan. Vill man ta det ett steg längre kan man fundera på hur detta hypotetiska optimala resultat skulle kunna hjälpa Sverige eller våra strategiska intressen. Inte ens med en stor portion önsketänkande och glädjekalkyler kan det väga upp de liv som förspillts. Inte på långa vägar.

Ta hem dem.

4 kommentarer:

 1. klickade på detta inlägg med fördomen att "nu ska nån sitta o snacka massa skit igen", men det var faktiskt helt klockrent. Kunde inte sagt det bättre själv.

  CD

  SvaraRadera
 2. Det var bra skrivet.

  SvaraRadera
 3. väl uttryckt och ett klart och tydligt slut som jag helt instämmer i.

  SvaraRadera
 4. Tack för era vänliga kommentarer!

  SvaraRadera