tisdag 5 oktober 2010

Ett dystopiskt Grönköping

Även för någon som redan hade obefintligt förtroende för vårt politiska, massmediala och kulturella etablissemang så har veckorna efter valet varit groteska. Reaktionerna på Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har pendlat mellan det oavsiktligt komiska till det hysteriska.

Det offentliga samtalet tagits över av mobbare, småskurna posörer och pretentiösa dilettanter. De har snubblat över varandra för att få fördöma Sverigedemokraterna och ondgöra sig över att 5,7% av väljarkåren röstade fel. Detta trots att man sa åt dem -och sa åt dem på skarpen- att ni får INTE rösta på Sverigedemokraterna. Man spelade ut hela sitt register för att bevara status quo: lögner, hets, smicker, vädjanden, förmaningar och undergångsvisioner. Ändå fick de plats vid köttgrytorna och etablissemangets värld har skakats i sina grundvalar. Eftersom självrannsakan inte är deras starka sida så återstod bara att ge neuroserna fritt utlopp.

Dagens exempel kommer från Storkyrkan där biskop Eva Brunne smutsade ner sitt ämbete genom att använda predikstolen för att kritisera Sverigedemokraterna och försvara de vänsterextremister som igår (igen) demonstrerade mot valresultatet. Ett antal av SD:s riksdagsledamöter valde då att lämna gudstjänsten. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Det diskutabla i att en biskop använder sitt ämbete för att föra fram ovidkommande personliga åsikter passerar obemärkt. Däremot så haglar fördömandena över Sverigedemokraterna för att de var olydiga mobboffer och gick när det började bli kul.

Man får ta tröst i den oavsiktliga komiken som uppstår när en politikerkår som annars utmärker sig för ateism, historielöshet och värderelativism nu mangrannt rycker ut för att försvara kyrka och tradition.

I all sin solkighet har ett dystopiskt Grönköping framträtt som när den småborgerliga självgodheten utmanas visar sig ligga närmare Arkham Asylum än Bullerbyn.

DN, DN
SvD, SvD, SvD,
SvD
Aftonbladet
Expressen
Göteborgsposten
Sydsvenskan
Smålandsposten
Helsingborgs Dagblad

4 kommentarer:

 1. Hon kallade dem för rasister, och sa att det var bra att människor ropar ut sin avsky mot dem. Jag förstår faktiskt att de gick. Man kan kritisera SD i en predikan, men då får man väl väga orden på guldvåg, eftersom de är närvarande - och dessutom närvarande som folkvalda - i en högtidlig ceremoni. Riktigt dåligt av Brunne.

  SvaraRadera
 2. Ja, det var knappast då biskopen nämnde alla människors lika värde och rasism som SD lämnade lokalen. Även om alla vill påstå detta eftersom det passar mediabilden.
  Deras uttåg berodde på att biskopen sympatiserade med demonstrationerna som varit mot SD. I förlängningen är detta ett slag mot våra fria val och ett stöd för alla trakasserier som politiker från SD har råkat ut för.
  T.ex :
  En SD-politiker, en invandrare, i Gbg har ganska nyligen blivit överfallen och tilldelad 19 knivhugg för att han just är politiskt aktiv för SD. Detta är väl ett av de värsta som hänt men bara toppen på det isberg av trakasserier som SD-politiker råkat ut för.

  Även om jag själv inte är Sverigedemokrat förstår jag SD-politikernas frustration inför medias och övriga samhällets flatheten över dessa händelser.
  Brunne fick bägaren att rinna över !

  SvaraRadera
 3. En oerhört bra skriven analys av gårdagens händelse. Just förljugenheten får mig att må mest illa. Politiker som annars påstår sig vara sekulära ställer helt plötsligt sig bakom kyrkan till 100 %, så tydligen även Ohly, fast han inte var där!

  Det som förvånar mig är att ingen politiker "fördömt" våldet och öppna hot som förekommit mot folkvalda politiker i Sverige efter valet, inte med ett ord, inte ens för syns skull, betyder detta att våra politiker är omedvetna om vad som hänt eller är dom medvetna om det men tiger? Kan det vara så att dom använder Aftonbladet (Som öppet samarbetar med Orginal Gangsters)för att skrämma bort SD politiker och deras väljare.? Varför inga kommentarer?

  SvaraRadera
 4. Tack för era intressanta kommentarer!

  SvaraRadera