fredag 24 juni 2011

Sekulär fundementalism

Tonläget från organiserade ateister, oftast anförda av de sektliknande Humanisterna, har blivit allt mer rabiat över det gångna årtiondet.

För den som är intresserad av historia finns det intressanta och oroväckande likheter i retorik och förhållningssätt mellan dagens politiska ateism och franska revolutionens jakobiner (m fl) och senare bolsjevikerna. I synnerhet bolsjevikernas framfart och hur det idémässiga arvet från dem lever kvar bland tongivande ateister beskrivs mycket väl i Peter Hitchens The Rage Against God.

Med hänvisning till verkliga och inbillade tillkortakommanden hos organiserad religion hävdar man först rätten att slippa behöva delta i religion, vilket sedan glider över i krav på att kväsa alla yttringar av organiserad religion. Med tiden blir övergår även det i krav på att förbjuda religiositet som sådan och förr eller senare är det individens tro som ska utplånas och ersättas med en av dem sanktionerad lära. Västeuropa i allmänhet och Sverige i synnerhet har kommit längre på den vägen än vad många tror.

När värdekonservativa islamkritiker gör gemensam sak med gudshatarna för att båda utifrån olika utgångspunkter ser hotet från den pågående islamiseringen av Västeuropa så är det en lika förljugen allians som när vänsterextrema grupper håller islamisterna om ryggen med hänvisning till "antirasism".

Min fiendes fiende är inte nödvändigtvis min vän, ibland är det bara ytterligare en fiende.

DN

5 kommentarer:

  1. Hellre sekulär fundamentalism än islamism. Den ena är irriterande - den andra är det största hotet vi stått inför på mycket länge.

    SvaraRadera
  2. Nu är du inte riktigt allvarlig. Säger du alltså att i valet mellan Somalien under al-Shabab eller Sverige under en urflippad vänsterhumanist är du beredd att singla slant?

    SvaraRadera
  3. Jag säger att jag kommer att göra motstånd mot båda.

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet! Personligen ser jag en sekulär stat som en självklarhet men då med bibehållen religionsfrihet, dvs. friheten att tro på och tillbedja vad man vill, inte friheten att göra vad man vill med hänvisning till sin tro.

    Bra blogg förresten!

    // L

    SvaraRadera