fredag 28 september 2012

Twitterstorm var knappt 30 inlägg

På den massmediala hönsgården råder just nu ett nytt crescendo över Hadile, 2-åringen som eventuellt ska utvisas för att återförenas med sin biologiska mor. Med den logik som styr megafonerna och deras pk-troll så är detta en styggelse då hon måste få stanna i Sverige för att en svensk fosterfamilj är per definition bättre än den algeriska biologiska modern. Om inte detta är nykolonial arrogans så vet jag inte vad som är.

Det som intresserar undertecknad mer än det aktuella fallet där utgången är given (får stanna) efter att finsalongernas lynchmobb gjort sitt är hur man skapar en nyhet.

Man påstår att människor rasar och att det pågår en twitterstorm. Det är som bekant ett standardgrepp inom media för att förmedla intrycket av en folkstorm rörande något som oftast bara engagerar en klick medie- och kulturmänniskor i Stockholms innerstad.

Så även i det här fallet. Undertecknad blev nyfiken på hur många tusen tweets stormen bestod av och satte mig att räkna på taggarna #hadille och #svtdebatt  som rimligtvis borde vara de relevanta. Avgränsningen var också efter att programmet hade sänts.

När det här skrivs fanns det sammanlagt 28 tweets sedan programmet sändes. Det fylls förvisso på, men det går att jämföra med ett av Avpixlats alster som lades ut strax före midnatt igår kväll. Det har i skrivande stund fått 236 kommentarer, de flesta betydligt mer utförliga än de trötta one-liners som mediaeliten presterat kring sin egen nyhet. Det är heller ingen särskilt djärv gissning att det är betydligt bredare folklig förankring på kommentarerna på Avpixlat än vad Jonas Gardell, Cissi Wallin och Lars Ohly någonsin kan göra anspråk på.

Man undrar stilla om vårt etablissemangs reflexmässiga ljugande är utslaget av en machiavellisk mentalitet (om än taffligt utfört större delen av tiden) eller om de helt saknar sjukdomsinsikt?

Allra underdånigast,
K

SvD, SVT, AB, GP, GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar