måndag 15 april 2013

Terrordåd i Boston

Det tycks ha ägt rum ett terrordåd mot Boston maraton nu ikväll. Enligt Daily Mail är upp till 60 personer skadade. Uppgifter gör gällande att det är två explosioner i tät följd vilket gör det troligt att det rör sig om ett bombdåd. Tills vidare avstår den här bloggen från spekulationer om vem som ligger bakom annat än att dödsfall är att vänta. (skrivet kl 21:26)

Tillägg 21:36: Polisen i New York har höjt sin beredskap som en följd av explosionerna i Boston. Tydligen skedde de i anslutning till sjukvårdstältet vid mållinjen. Platsen tyder på att man ville skada så många som möjligt. Självmordsbombare?

Tillägg 21:46 Den 15:e april är även helgdag i Boston när man firar Patriot's Day till minne av den amerikanska revolutionen. För en terrorist har det onekligen ett symbolvärde utöver blodspillan man orsakar.

Tillägg: 22:03 Tre döda rapporterade. Kan det vara ammoniumnitratbomb av den vita röken att döma? Beredskapen har höjts i Washington också. Området ska enligt uppgifter från Sky News ha sökts efter bomber innan tävlingen vilket tyder på att terroristen/terroristerna använt självmordsbombare eller lagt ut bomberna under tävlingens gång.

Tillägg 22:08 Två döda och 22 skadade enligt polisen i Boston. Även barn bland offren.

Tillägg 22:25 Antalet sårade stiger och är nu uppe i 28. Bomberna detonerade med några få sekunders mellanrum och det ska ha påträffats metallkulor på platsen för explosionen. Med tanke på de kraftiga blödningar som bomberna har orsakat så verkar bomberna vara byggda för att skada människor mer än strukturell skada. Obekräftade uppgifter gör gällande att man har påträffat två odetonerade bomber i området.


Tillägg 22:39. En explosion ska ha inträffat vid JFK biblioteket i Boston enligt Reuters. 


Tillägg 22:55 New York Post uppger att en saudiarabisk medborgare är misstänkt för inblandning i terrordåden. Samma artikel uppger det hittills är 12 döda 50 skadade i terrordåden. 

Tillägg 23:03 Enligt Sky News har man nu beslutat blockera mobiltelefontrafik i Boston för att hindra fler bomber från att utlösas. Polisen i London har höjt beredskapen inför London Maraton den 21 april. Vita huset har också spärrats av.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar