lördag 20 mars 2010

En brännande icke-fråga

Det finns många frågor som är angelägna och förtjänar uppmärksamhet. Inom media, då i synnerhet kvällspressen, så sätter man istället en ära i att rikta strålkastarljuset på ytlighet, dumhet och att jaga hjärnspöken. Inte för att avslöja dem utan för att för att ge dem en fernissa av viktiga samhällsfrågor.

Dagens Aftonbladet bidrar till samlingen med en artikel om TV-kockar. Upprördheten är påtaglig över att männen får vara allmänt oborstade i köket medan kvinnorna förväntas vara söta. Det är förstås inte riktigt med sanningen överensstämmande om man ser till den bredare repertoaren av matlagningsprogram som finns, men genom att bara plocka de exempel som passar deras uppfattning så kan man ända kräva att "SVT ska ta sitt ansvar". Rubriken på artikeln är "När ska hon få svina runt i TV-köket?".

För den snäva kretsen i media som och kultur som gjort de politiskt korrekta påbuden till trossatser, i det här fallet med en karikatyr på vad jämställdhet egentligen handlar om, så är säkert kvinnliga TV-kockars svinande i rutan en brännande fråga.

För resten av oss är det en icke-fråga. Höjer man blicken och begrundar tillståndet i världen så är det närmast groteskt att någon kan finna det angeläget att skriva en artikel i ämnet, än värre att den anses värd att publicera.

Till dess försvar får man säger att den är ett bra exempel på kvällspressjournalistik i vår tid.

Allra underdånigast,
K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar