lördag 27 april 2013

Beväpning av Syriens rebeller recept på katastrof

I The Telegraph återfinns en debattartikel av Storbritanniens före detta ambassadör till Syrien, Sir Andrew Green, där han varnar för konsekvenserna av att beväpna de syriska rebellerna eller en västerländsk invasion av Syrien.

Han pekar på att den största syriska rebellgruppen Al Nusra är öppet allierad med al Qaida och att pumpa in ännu mer vapen i regionen riskerar att stärka dem. Det syriska samhällets är också uppdelat efter etniska och religiösa skiljelinjer vilket i kombination med regionens utpräglade hämndkultur gör att alla inblandade parter kommer att strida till det bittra slutet då ingen nåd kommer ges till dem som förlorar.

De som kräver västlig intervention och/eller ännu mer vapen till rebellerna riskerar öppna en Pandoras ask där kriget slukar även Irak och Libanon. I slutänden kan en sådan västerländsk inblandning resultera i ännu en islamistisk regim i regionen.

Green manar istället till försiktighet och att omvärlden istället bör försöka strypa vapenflödet in i landet istället för att öka på det.

Arming the Syrian rebels is pouring petrol on the fire

Allra underdånigast,
K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar