lördag 11 december 2010

Terrordåd? Kriminalitet? Klantskallar?

Två explosioner eller explosionsartade bränder inträffade runt femtiden på eftermiddagen i centrala Stockholm. Eftersom första rapporterna tenderar att vara fel eller i alla fall präglade av kaosteorin så är det svårt att veta vad som egentligen hänt.

Det som följer är en ren spekulation. De kommande timmarna och dagarna får visa vilka antaganden - om några - som stämmer.

1. Det är ovanligt att det sker två explosioner i så tät följd som båda är olyckshändelser. Det sannolika är de är avsiktliga och då de skedde nästan samtidigt att de också har ett samband. Att de skedde på en lördag runt kl 17 förstärker det intrycket då de flesta arbetsplatsolyckor sker på vardagar under kontorstid.

2. När bilar exploderar brukar det vanligtvis vara kriminella som ger sig på varandra. Ser man till Malmö och Göteborg så är det ett vanligt sätt att markera missnöje mellan kriminella grupper, eller mot myndighetspersoner.

3. Bara för att det brukar vara kriminella så ska inte möjligheten till terrordåd uteslutas. Sverige har en rik flora av olika extremistgrupper, de flesta importerade men de infödda ska inte underskattas. De senaste åren har tonen från vissa islamistiska grupper blivit allt mer hotfull på grund av bland annat rondellhundar. Vänsterextremister har på sistone i och för sig använt brandbomber mot meningsmotståndare, men inte riktigt så urskiljningslöst som det nu inträffade.

4. Uppgifter gör gällande att på platsen där en man dog så luktade det bränt krut efteråt. Rörande bilen ska det ha varit gasolflaskor som exploderade. Om det var bomber så verkar det vara hemmabyggen. Säga vad man vill om islamisterna, men de brukar vara duktiga på att bygga riktiga bomber.

Det fall jag kan dra mig till minnes när islamister använt gasflaskor var vid ett bombdåd i Paris 1995 som algeriska GIA låg bakom. Å andra sidan har det skett otaliga bombdåd i Irak, Afghanistan och Pakistan (m fl) de senaste åren så det har säkert använts gasflaskor vid fler tillfällen.

I Sverige är det säkert också enklare att få tag på gasflaskor utan att väcka misstanke än de kemikalier som brukar ingå i hemmagjorda bomber, åtminstone om det ska vara en större mängder.

Tillägg: Signaturen Professor Pelotard påtalade i kommentarsfältet att gasflaskor användes vid det misslyckade bombattentatet vid Times Square i New York den första maj i år.

5. Det som kan indikera terrordåd är valet av tid och plats. Bombdåd kriminella emellan brukar ofta ske på natten och mot egendom med ekonomiskt- eller symbolvärde i deras kretsar, t ex favoritrestaurangen, banditens lyxbil och så vidare. De här explosionerna skedde mitt i julhandeln. Gangstrar brukar vara påfåglar med sin makt och rikedom, inte sina arbetsmetoder. För terrorister råder oftast det motsatta förhållandet.

6. Det är lätt att man förutsätter för mycket tanke och skicklighet bakom sådana här saker. Man ska aldrig underskatta inkompetens, klumpighet och ren och skär otur vid större olyckor. Det räcker med att slå på vilken dokumentärkanal som helst så ges otaliga exempel på hur kvarglömda fimpar, felkopplade sladdar eller tankspriddhet orsakat enorma katastrofer.

7. Ska jag slutligen komma med en gissning om vad som är troligast så blir det kriminell uppgörelse av något slag, mest på grund av de senaste årens historik av bombdåd mellan kriminella. Men det är förstås bara en tidsfråga innan även de breda folklagren i Sverige inser vad det innebär att tillhöra Dar-al-Harb.

Uppdatering 1: Enligt SvD kl 21:35 (10/12) rör sig åtminstone den ena explosionen om en självmordbombning. Om det inte var någon slags olyckshändelse (för den döde) så blir förklaringen om kriminell uppgörelse mycket mindre trolig. Då ter sig ett islamistiskt terrordåd sannolikt.

Uppdatering 2: Nu (strax före 22:30) rapporteras att det var ett islamistiskt terrordåd. Då kan man anta att datumet den 11:e inte var en slump heller annars borde rimligtvis Nobelfestligheterna igår varit ett givet mål. Välkommen till resten av världen Sverige...

Artiklar: SvD, SvD, DN, GP, Aftonbladet, Expressen, Dagen, HD, BLT, VG Nett,
SR, SVT

Uppdatering artiklar om självmordsbombningen: SvD, SvD, DN, DN GP, HD

16 kommentarer:

 1. "Det fall jag kan dra mig till minnes när islamister använt gasflaskor var vid ett bombdåd i Paris 1995 som algeriska GIA låg bakom."

  Då har Du glömt det här, men det blev ju inget fullbordat terrordåd, tack och lov:

  Times Square Bombing Attack

  SvaraRadera
 2. Tack för påpekandet! Jag gör ett tillägg i bloggposten.

  SvaraRadera
 3. Resultat av fördömande av Islam, eller endast spekulationer?

  Det vet säkert WikiLeaks....

  Hur som helst, hedersplats i europeisk media blev resultatet; http://www.france24.com/en/20101211-stockholm-shopping-district-hit-double-bombing-explosions-car-sweden

  SvaraRadera
 4. Vår närvaro i Afghanistan och Vilks räcker nog bra. Ska bli intressant att se om det är den somaliska islamistgruppen som gjort allvar av sina hot.

  SvaraRadera
 5. Eh, ostabila personer finns var som helst. Han kunde lika gärna ha vart en "kämpe mot kapitalisment" eller "motståndare mot socialismen" eller "mot aborter". Jag skulle inte dra för stora växlar på terror och att vi är ett mål (både för det är osannolikt och för att det är att ge dårarna mer bekräftelse än de förtjänar).

  SvaraRadera
 6. Gasflaskor fanns även i den första WTC-bombningen 1993.

  SvaraRadera
 7. @Krister 104. Hur många självmordsbombningar har abortmotståndare utfört? Anti-kapitalister eller anti-kommunister? Hur många har islamister utfört?

  SvaraRadera
 8. @Överlevare. Tack för påpekandet!

  SvaraRadera
 9. Ksa: Eh, jag säger inte att religion (eller för all del islam i sig) inte är ett problem. Jag säger dock att att han var islamist är troligen inte det viktiga utan att han var en förvirrad och sjuk människa som agerade ensamt (alt. med "stöd" av något internetforum).

  Jag kan naturligtvis ha fel, men för närvarande ser jag det mer i klass med dåren som gick lös med yxa på pendeltågsplattformen för ett tag sedan än med 9/11).

  SvaraRadera
 10. Det verkar lite mer organiserat än så:

  http://www.cnn.com/2010/WORLD/europe/12/11/sweden.explosion/index.html?hpt=T2

  SvaraRadera
 11. Ok lite rationellt tänkande nu. Jämför med de extremt komplexa terrorattentaten 11-september med detta. Jag hade med mindre än fem minuters planering kunna få till ett mer effektivt terrorattentat. Detta var troligen inget annat än en psykotisk suicide och inte någon strategisk planerad attack av något islamistiskt nätverk. Så tragiskt att surfat runt på alla högerextrema bloggar där de uppvisar sin oförmåga till flerdimensionellt tänkande. http://www.expressen.se/1.143805

  SvaraRadera
 12. Att förneka tillgänglig empiri för att det inte passar ens ideologiska världsbild är inte rationellt, det är snarare tecken på sviktande mental hälsa.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Jag har försökt räkna på olika strategier jag skulle använt. Min slutsats är att jag ensam skulle kunna skada ca +100 personer (med tämligen enkla vapen) och på det ha ca 10-20% chans att ta mig därifrån och aldrig bli gripen. Hade jag varit organiserad i ett nätverk och haft hjälp av kanske tre personer så skulle skadorna givetvis blivit betydligt större. Jag må ha Sun Zi som toalitteratur men mina strategier är inte direkt superkomplexa. Det blir så fåniga proportioner på detta pga att han var muslim. Är inte de islamistiska terrororganisationerna bättre strateger än så här så har vi absolut inget att oroa oss för. Mer pengar till psykvården är ett utmärkt sätt att minska risken för liknande attentat i framtiden...

  SvaraRadera
 15. @panem et circenses: jag uppfattade din kommentar 08:37 som att du menade att det inte var ett islamistiskt attentat och då undrade jag om hissen gick hela vägen upp.

  Han hade enligt uppgift kopplat ihop sex rörbomber och hade en väska med spikar med sig. Att bara en detonerade gör inte attentatet som sådant mindre allvarligt. Det kunde blivit en mycket hög dödssiffra på en tättrafikerad gata under julhandeln. Jag tänker inte spekulera om antal.

  Islamistiska attentatsmän brukar inte vara så intresserade av att ta sig däreifrån levande, det går på tvären med hela konceptet av martyrskap.

  Hans upplägg på attacken stämmer mycket bra med hur islamister över hela världen utfört attentat det senaste decennierna. Jag kan inte se hur det kan reduceras till psykisk sjukdom.

  SvaraRadera