måndag 6 december 2010

Den somaliska framgångssagan i Minnesota är just en saga

På SvD Brännpunkt skriver somaliskan Rahma Dirie som är moderat fritidspolitiker om Sveriges alla tillkortakommanden gentemot somalier. Hon jämför sedan med Minnesota som har en stor somalisk invandrargrupp.

Sverige är bara skräp enligt Dirie medan Minnesota är lyckoriket där de somaliska invandrarna tillåts att blomstra. Om vi bortser från det moderata knaset att allt är bättre i USA så ringde även andra varningsklockor i artikeln. Den bild som framkommer i den amerikanska rapporteringen rimmar illa med vad Dirie beskriver.

Somalierna är ett nomadiskt klanfolk som inte hade skriftspråk före 1972. Det finns ett somaliskt språk och etnicitet men det är tveksamt om man kan tala om en somalisk nation. Det finns däremot otaliga somaliska klaner som allt som oftast bekämpar varandra. Att en överväldigande majoritet av de somaliska männen i och utanför Somalia använder kat gör inte saken bättre.

Utgår man från stycket ovanför så är det inte så konstigt varför Somalia ser ut som det gör idag. Arvet från den italienska kolonialtiden är ytterligare en kvarnsten om halsen på landet.

Hur var det då i Minnesota? Visst finns det säkert somalier som lyckats, har arbeten och lever laglydiga liv. Den bild som framträder är däremot av en grupp som isolerar sig själv från det övriga samhället, där vålds- och narkotikabrottslighet skjutit i höjden och islamister vinner insteg för sin sak. Känns det igen?

Ett urval av artiklar:
Minnesota struggles with somali gangs

Somali-American men face terror-related charges in Minnesota

Minneapolis focuses on Somali killings

Young men escape blodshed i Somalia, but find violence in Minnesota

Forum to discuss increased khat use in Somali community

Givetvis ska vi lära av andra och försöka hämta inspiration från de lyckade exempel som finns. För att det ska vara möjligt krävs att det ges en korrekt bild av det faktiska läget. Det ger inte Diries artikel.

Tillägg 2011-02-08:  Politiskt inkorrekt har en artikel om den somaliska brottsligheten i Minnesota.

 

28 kommentarer:

 1. Jag håller med dig! Det är så otroligt vinklat att man blir alldeles matt!

  SvaraRadera
 2. Narkotikabrottslighet och somalier är i sig ett lite underhållande ämne. Somalier brukar drogen Kat som enligt ”den brittiska regeringsutredningens ranking ” är mindre farlig än tex Cannabis (och Tobak). Det ”knarket” borde med andra ord genast legaliseras i Sverige dels för att respektera människors rätt att vara individer och dels för att underlätta för somaliska personer att integreras i Sverige. Jag hänvisar till Aftonbladets rapport av den utredningen. Du använder ju foxnews som källa och i jämförelse med dem så är ju till och med Aftonbladet en seriöst tidning. :) http://www.aftonbladet.se/nyheter/article398505.ab

  ”Att en överväldigande majoritet av de somaliska männen i och utanför Somalia använder kat gör inte saken bättre. ”. Eftersom du tidigare saknade den nyligen presenterade kunskapen om Kat så... Det blir ju ett lite fånigt argument då det hade varit betydligt värre ifall somalier haft en svensk alkoholkultur.

  Jag påstår inte att det som skrivs i de tidningsartiklar du refererar till är felaktigt, dock ger ofta verkligheten skildrad genom media en kraftigt biased bild. Det är sällan som det tex skrivs en tidningsartikel om hur några somaliska invandrare startat ett framgångsrikt kafé. Du är ju själv ofta upprörd över hur media skildrar Sverigedemokraterna. Märkligt att alla tycker att de blir orättvist vinklade i media.

  Jag hade tyckt det varit spännande med en mer fördjupad artikel av Rahma Dirie. Hon verkar ha en hel del kloka idéer och erfarenheter. Hennes bild av Minnesota är väl lite för okritiskt positiv, fast hon har många poänger. Hon har ju faktiskt varit där.

  SvaraRadera
 3. @panem et circenses: Det är sent så därför blir den här kommentaren kort.

  Kat är besläktat med amfetamin och skadeverkningarna är därefter. Vill du legalisera amfetamin?

  http://www.can.se/Drogfakta/Kat

  Nej, jag tycker inte Aftonbladet är trovärdigare än Fox.

  Sov gott.

  SvaraRadera
 4. Tillägg: Om jag lät väl tvär i min förra kommentar så är det p g a trötthet och inget annat.

  SvaraRadera
 5. Nja där håller inte dina argument. När man intar Kat så tuggar man själva bladen, betydligt mindre koncentrerat. Det är ju tex stor skillnad på att tugga kokablad och att sniffa pulver. Jämför man de flesta illegala droger med alkohol så inser man snabbt hur sjukt farlig alkoholen är. Det är ett helt bisarrt feltänk i hela den politiken.

  Fast då kan du nog inte tillräckligt mycket om fox...

  SvaraRadera
 6. Det är inte frågan om vad jag tycker, om nu det är ett problem, utan hur katmissbruket ser ut:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/pressa-eu-lander-att-forbjuda-kat_3405547.svd

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=1834321

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/drogen-gjorde-min-man-ond-1.1057056

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-ser-khatmissbruket-ut-1.1057060

  SvaraRadera
 7. ”då kat till skillnad från andra illegala droger kräver oerhörda mängder för att räknas som grovt. ” Jo och det finns troligen en anledning till det.

  ”I sex år levde Suleka med en man som missbrukade khat. Han slog våra barn och misshandlade mig när jag var gravid”. Problemet när folk läser sådana artiklar är de uppfattar dem som att Kat hokus pokus förvandlade snälla, trevliga människor till monster. Jag påstår givetvis inte att droger är bra, men riktigt så mycket ska man inte simplifiera världen. Hur många liknande artiklar kan du hitta med tex alkohol?

  ”Beroende i medicinsk mening är ovanligt” http://www.can.se/Drogfakta/Kat

  Den brittiska regeringsutredningens ranking (observera att det inte är någon drogliberal tankesmedja) som jag hänvisade till placerar Kat på plats 20, alkohol på plats 5, tobak på 9 och Amfetamin på 8.

  Det hade varit ett korrekt ur folkhälsosynpunkt att få alkoholmissbrukare att byta ut sin dricka mot Kat. Första meningen i CANs beskrivning av alkohol ”Flera tusen svenskar dör varje år på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkoholdrickande.” http://www.can.se/Drogfakta/Alkohol

  SvaraRadera
 8. http://www.youtube.com/watch?v=94Wyrxj7qvg
  Så här arbetar Fox news:
  Gör man en analys av när den sändes osv så tror jag utan tvekan att den sändes under en period där invandring från muslimska länder flitigt diskuterades i USA. Alla intervjuer är endast korta klipp utvalda för att passa in i sändarens budskap. Det trycks hårt på att det är de muslimska invandrarna som är problemet. Problemet bygger inte på någon komplex kombination av tex arbetslöshet, bostadsområdena och så vidare utan all skuld till problemet ligger i att de är just muslimska. Moské branden i slutet är ju nästan extremast. Fox news legitimerar att branden är en proportionerlig reaktion från svenska medborgare och trycker istället på att någon kastat sten på brandmännen. Detta är ingen nyhetsrapportering det är ren propaganda.

  0:16 … ”p.g.a ökad muslimsk invandring”
  0:59 … ”muslimer”
  1.49 visar barn som låtsasskjuter mot polis
  1.53 ”En tolerans som påfrestats kraftig. Stadens moské sattes nyligen i brand”

  SvaraRadera
 9. @ panem et circenses 11:39.

  Jag är förvånad över din cynism i den här frågan. Att försöka kvitta olika missbruk mot varandra för att få ett att verka mer aptitligt klingar av nyliberalism.

  Jag orkade inte skriva om brittiska regeringens "drogranking" det igår kväll men nu måste jag väl. Den rapporten fick så häftig kritik att den högst ansvarige prof David Nutt fick sparken med omedelbar verkan av just den brittiska regeringen.

  Jag är förvånad över att du hänvisar till en sådan källa utan att kontrollera dess trovärdighet först.

  Att kat har ett lågt straffvärde i Sverige har inte med dess farlighet och skadeverkningar att göra utan att politikerna inte haft tillräcklig kunskap om dess skadeverkningar. Dessutom har man skärpt straffsatserna för katsmuggling de senaste åren just på grund av de stora problemen.

  Sist men inte minst, du drar gärna paralleller mellan kat- och alkoholmissbruk. Den dag 75-80% av svenska män dricker alkohol 6-10 timmar om dagen kommer jag absolut förespråka ett totalförbud.

  SvaraRadera
 10. @panem et circenses 12:03. Fox news är säkert tendensiösa men...

  1) Jag hänvisade till sex olika artiklar varav Fox News var en. Du ägnar dig åt "cherry picking" när du tillmäter just den så stort värde. Dessutom skriver du inte att det skulle vara faktafel i den aktuella artikeln utan en mer svepande anklagelse om att Fox skulle vara tendentiösa. Den anklagelsen kan man beslå de flesta större nyhetsorganisationer med.

  2) Oavsett vilka brister Fox har så förändrar det inget rörande Aftonbladet/Expressens usla historik när det gäller lögner, förtal, vilseledande och osaklig sensationalism.

  SvaraRadera
 11. ”Jag är förvånad över din cynism i den här frågan. Att försöka kvitta olika missbruk mot varandra för att få ett att verka mer aptitligt klingar av nyliberalism. ”. Anledningen till att jag började göra komparativa exempel mellan alkohol och kat är att du använder det som argument till den ”somaliska kulturen”s nackdel. Det vore mer rättvisande att presentera den låga alkoholkonsumtionsgraden i den ”somaliska kulturen” som något positivt. Titta på den dokumentation som faktiskt finns på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

  ”Därför kan ökat blodtryck, hjärtklappning, sömnbesvär, aptitlöshet, förstoppning, illamående, irritabilitet, huvudvärk och nedsatt sexuell förmåga (för män) uppstå. Frekvent bruk av stora doser kan även orsaka psykotiska reaktioner. Tuggandet sätter en övre gräns för hur mycket man kan få i sig, men en viss tolerans utvecklas; man kräver efter hand en större dos. Vissa symtom uppträder om man plötsligt upphör med vanan. Symtomen är milda och övergående. Beroende i medicinsk mening är ovanligt”.

  Det som står dokumenterat där skulle ju i princip kunna handla om kaffe. Efter det citerade så skrivs om de sociala effekterna. Detta är i sig ett tecken på att det fanns ett behov av att fylla ut rader med text. Ta tex ”Detta innebär att familjen i övrigt får vara med och betala priset, vilket i många fall lett till äktenskapsproblem och upplösning av äktenskap. Även arbetsförmågan hämmas. ”, jag tror varje svensk kan skriva en tjock bok full av erfarenheter kring negativa sociala effekter av alkohol de erfarit. Tänk alla fall av misshandel, otroheter, våldtäkter, berusade kollegor, bakfyllesjukskrivningar osv man stött på under sin tid på jorden.

  can.se om alkohol.
  ”Omkring en femtedel av alla patienter som tas in i akutsjukvården har alkoholproblem. Inom den psykiatriska sjukvården är andelen alkoholfall omkring 40 procent. ”, ”Alla delar av kroppen påverkas av alkohol. Mer än 60 sjukdomar har samband med alkoholkonsumtion.”, ”Cirka en miljon svenskar har ett riskbruk av alkohol ” osv osv...

  Att David Nutt fått sparken hade jag missat. Men efter lite googlingar börjar känna mig nyfiken på att fördjupa mig kring vad som egentligen hände. Men egentligen har jag råd att räkna bort den källan från min argumentation. Den fakta som finns dokumenterad på can.se gör ju att jag utan problem skulle kunna argumentera för en liknande lista.

  ”Den dag 75-80% av svenska män dricker alkohol 6-10 timmar om dagen kommer jag absolut förespråka ett totalförbud. ” Enligt vad som går att utläsa på can.se så är det ju helt olika saker att bruka kat och bruka alkohol. Sedan för att kunna jämföra omfattningen av bruket mellan svenskars bruk av alkohol och somaliers bruk av kat så måste jämförelsen ske bland jämförbara sociala grupper inom de olika ”kulturerna”, nivå av arbetslöshet, ekonomi osv.

  SvaraRadera
 12. Fox News är faktiskt en av dom bättre nyhetskanalerna som finns i USA eftersom dom är minst vinklade av dom alla.
  Men visst är det intressant hur vi alla kan hitta små korn som vi kan vända och vrida på och få dom att se ut på vårt eget lilla vis.

  SvaraRadera
 13. Ann-Mari då är det väl bara att visa på ett Fox News exempel där de belyser en fråga från alla vinklar och inte har en bakomliggande politisk agenda till varför de visar just det inslaget. Till och med the Simpsons driver ju med sin moderkanal Fox... http://www.youtube.com/watch?v=RhgVu0Gr5bQ

  SvaraRadera
 14. Om du noterar så skrev jag: "minst vinklade av dom alla"....

  SvaraRadera
 15. Men kära nå'n då, det betyder att dom överlag inte vinklar sina nyheter lika mycket som andra kanaler.
  Vi har inte alla tid att sitta och analysera program minut för minut på YouTube.

  SvaraRadera
 16. Nä Fox News har ju de perfekta nyheterna för de som inte gillar att analysera sin omvärld. Det känns inte riktigt meningsfullt att argumentera med dig...

  SvaraRadera
 17. Kommentar av "heson1" från:
  http://everykindapeople.blogspot.com/2009/03/somalier-sverige-och-minnesota.html

  "Rahma Diries skriverier i Svd ar logn fran borjan till slut.

  Somalier ar inte mer integrerade har i Minnesota an i Sverige.
  De bor i slumomraden o sysslar mest med gangsterism o fanatism.
  Det trevliga Mall som Rahma besokte och snackar sa mycket om ar INTE ett USA mall - det ar Karmel Mall, Somali mall i folkmun. En afrikansk bazar i slumkvarteren, somali agt, dar ingen vit satter sin fot. Sa ja man ser val nagra burqa karringar dar. Ta er in till de riktiga shoppingcentren i stan o ni ser INGA burqa karringar ELLER somali agda affarer.

  I sann svensk politisk anda flodar lognerna fint ur Rahmas mun, nar man laser intervjuerna med henne i islamska tidningar har i USA undrar man varfor hon ens bor i SVerige - hon framforde sverige som helvetet pa jorden."

  Verkar ganska rimligt med tanke på vad man sett på andra ställen...

  SvaraRadera
 18. "Det som står dokumenterat där skulle ju i princip kunna handla om kaffe."

  Har du någonsin hört talas om att kaffe utlöst psykoser?

  SvaraRadera
 19. ”Frekvent bruk av stora doser kan även orsaka psykotiska reaktioner. ” står det faktiskt. Det är knappast något som ska överdramatiseras. När det är formulerat på det sättet så betyder det troligen att personen kan bli lite extra snurrig, kanske upplever lite hallucinationer, då denne konsumerat onormalt stora mängder. Det blir fånigt att försöka få Kat att verka vara något slags heroin när det i själva verket troligen är mer i nivå med kaffe, eller kanske en ännu bättre att jämföra det med de där receptfria sömnpillerna som finns att köpa på apoteket. De kan man få ”psykotiska reaktioner” av.

  Ann-Marie du citerar en blogg vars underrubrik lyder: ”Alla kulturer är inte lika goda, tvärtom ska vi vara stolta och hålla fast vid det folkvett vi har kvar i västvärlden”. För att citera mig själv ”Det känns inte riktigt meningsfullt att argumentera med dig... ”

  SvaraRadera
 20. Glorifiera kat och/eller jämföra det med kaffe??!!!
  För att citera dig själv ”Det känns inte riktigt meningsfullt att argumentera med dig... ”

  SvaraRadera
 21. Ann-Marie : Om du verkligen seriöst vill lära dig något och inte bara försöka vinna en debatt så finns alla skäl tydligt dokumenterade på can.se. Jag anser inte att droger är bra utan samhället hade givetvis varit bättre utan dem. Men jag anser inte att chips och godis tillför samhället så mycket värde heller, dock så bör ju sådant inte vara reglerat i lag utan av samhället motarbetas genom att skapa kritiskt tänkande, kunniga medborgare i skolorna. ”Idag går gränsen för grovt narkotikabrott för kat vid 200 kilo. Inom polisen och bland vissa intresseorganisationer vill man att den halveras. Idag saknas dock vetenskapliga argument för det, enligt riksåklagare Astrid Ekholm. ” can.se ”Om katbladen tuggas inom ett par dygn från skörd ger det upphov till mild eufori, föld av ett mer kontemplativt tillstånd” can.se http://www.can.se/documents/CAN/alkohol-och-narkotika/10/aon-nr6-10-kat-drog-med-tva-ansikten.pdf

  SvaraRadera
 22. Missbruk är missbruk oavsett vad det är som missbrukas...
  Och nej, jag har inget behov av att "vinna en debatt".

  SvaraRadera
 23. @panem et circenses. här kan du läsa om vad den milda, "kaffeliknande" drogen kat har ställt till med i Yemen.

  http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1917685,00.html

  Det här är mitt sista försök att försöka få polletten att trilla ner:

  http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1752

  SvaraRadera
 24. Läs artiklarna du hänvisa till igen. Jag tror faktiskt att du är smartare än såhär. Är du inte motiverad till att ta till dig ny kunskap så kommer du ju alltid sitta fången i dina fördomar. Jag har aldrig påstått att det inte finns några problem med Kat! Enligt den dokumentationen både du och jag hänvisat till så finns sociala problem, hälsomässiga problem och ekonomiska problem. Du måste förstå att världen är komplex. När du argumenterar i frågor så simplifierar du saker för långt. Saker är varken rätt eller fel, sanna eller falska utan allt är en sörjig gråskala. Du använder min kaffeliknelse som ett sätt att håna mina argument. Ok, det va kanske en strategisk miss då det gav en öppning för så billiga motargument. Antingen hänger du med i min argumentation eller gör du det inte. Faktan finns framför dina ögon, det är bara att läsa. Jag är inte din fiende, för stunden tror jag att du är din största fiende.

  SvaraRadera
 25. Om du känner dig redo för att öppna upp dig för ny information så har Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning en spännande artikel. http://www.can.se/documents/CAN/alkohol-och-narkotika/10/aon-nr6-10-kat-kan-bli-illegalt-i-Storbritannien.pdf

  SvaraRadera
 26. Den typen av debattører som tex - panem et circenses - har vi också i Danmark - det er huvudsakliken universitetsstuderende som tastaturtræner i att ha et standpunkt. Dom är reslitetsresistente og tar bara debatten för debattens skyld - vi kalder dom - tomgangsdebattører !

  SvaraRadera
 27. Tomgångsdebattör, vilket bra uttryck! Det ska jag lägga på minnet!

  SvaraRadera