torsdag 22 december 2011

Begår man brott kan man hamna i fängelse

Den fällande domen mot Martin Schibbye och Johan Persson var varken överraskande eller märklig. Enligt etiopisk lag är det ett brott att ha samröre med terrorister, om så för att intervjua dem. De somaliska separatisterna i ONLF är klassade som terrorister av Etiopiens regering. Schibbye och Persson reste dessutom tillsammans med medlemmar ur ONLF när de greps inne på etiopiskt territorium efter en eldstrid. Bilder där de tidigare poserat med gerillans vapen har knappast mildrat de etiopiska myndigheternas inställning till svenskarna.

Rent juridiskt var skuldfrågan rätt klar från början, något som det också rapporterats om i tidskriften Omvärlden redan i början av november. Sedan kan man tycka vad man vill om lagen som sådan, men det är en annan diskussion.

Trots det är Journalistsverige i upplösningstillstånd. En kakofoni av brösttoner och pompös indignation sveper genom våra redaktioner och alla tänkbara förklaringar åberopas utom att Schibbye och Persson faktiskt kan vara skyldiga till det de anklagas för. Man kräver att de ska släppas, man kräver att svenska regeringen ska ingripa, att den etiopiska krälar i stoftet, man kräver att solen ska ändra sin bana och stjärnorna sina positioner, man kräver...

I den intellektuella och sociala gated community som är Journalistsverige så ser man sig som ett frälse och tror alla andra gör det också. Man ska stå över lagar och regler vare sig det gäller misstänkta mutor eller mingel med misstänkta terrorister. Det är bara den förbannade allmänheten som hållas i ett kort koppel, i synnerhet i kommentarsfälten.

Att man därtill förvandlas från progressiva kosmopoliter till gläfsande nykolonialister med krav på gräddfil genom det etiopiska rättssystemet för de EGNA förstärker intrycket av pompös skenhelighet.

Problemet för megafonerna är att när de kommer utanför redaktionernas trygga hägn så väger deras självbild lätt. I övriga världen imponerar det knappast att man är medlem i klubben för inbördes beundran. Inte ens att man är maxat rödvinsvänster ger extrapoäng. Istället blir det 15-18 år i etiopiskt fängelse.

Allra underdånigast,
K

DN, DN, DN, DN, DN,
GP, GP, GP, Dagen, Dagen, Dagen, Dagen,

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt bra skriviet! Delar din inställning till fullo, och har fått stå emot en hel del skit på fikarasterna. Journalister är inga übermenschen som ska särbehandlas!

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar! Stå på dig på fikarasterna! Utan feghet och självcensur hos folket står sig maktens megafoner slätt.

    SvaraRadera