tisdag 13 december 2011

Terrordåd med islamistiskt signum

For version in English, click here.

Ett större terrordåd har inträffat i Liége i Belgien. Det enda man kan vara säker på av rapporteringen hittills är att det skett omfattande blodspillan följt av kaos och panik på gatorna i det aktuella området.

I skrivande stund är två döda och 47 skadade enligt uppgifter i media.

Vad är känt?

1. Man har valt att attackera en knutpunkt i infrastrukturen och urskillningslöst försökt döda så många människor som möjligt.

2. Man har använt handgranater, chockgranater och enligt uppgift varit beväpnade med Kalashnikovs.

3. Det rör sig om flera gärningsmän, varav en skjutits till döds av polisen. Han ska ha haft fler granater på sig som han inte hann använda. 

4. En eller flera skyttar har placerat sig på ett närbeläget tak och beskjutit människorna på busstationen. Det indikerar att man har rekognoserat och noga planerat terrordådet.

5. Skottlossning ska ha pågått mellan de kvarvarande terroristerna (terroristen?) och polisen ännu en timme efter terrordådet började.

Det tycks alltså vara ett välplanerat, välutrustat och i sin grymhet ett genomtänkt terrordåd som skett och möjligtvis fortfarande pågår. 

Sammantaget är mönstret snarlikt terrordåden i Mumbai 2008 och andra islamistiska terrordåd. Om det stämmer med en pakistansk koppling som The Telegraph påstår så förstärks misstanken om religiös eller åtminstone etnokulturell koppling. Något som också talar för att även andra tror det är att varken pk-megafonerna Aftonbladet eller Expressen tillåter blogglänkar till artiklarna i ämnet.

Men även om dådet har ett islamistiskt signum så visade Breiviks terrordåd i somras (som även islamister initialt trodde var deras eget verk) att det sannolika kan vara helt fel, så kategoriska slutsatser får vänta.

Mina källor: De Telegraaf, hln, Nieumwsblad

Tillägg: Första rapporterna är alltid fel. Alltid. Nu rapporteras att det bara var en gärningsman, Nordine Amrani, en känd brottsling med en historik av vapen- och narkotikabrott. Uppgifterna om skottlossning runt om i centrala Liége, skyttar på hustak och annat tycks vara resultatet av kaoset som rådde i samband med terrordådet. 

Namnet på gärningsmannen klingar maghrebinskt, men om det stämmer återstår att se.

DN, GP, Dagen, DN,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar