onsdag 24 november 2010

Hysteriska muppar: kulturvänstern

Allt medan militanta islamister gång på gång avslöjas med komplotter, terrorhot och mordplaner så är vår kulturvänster fast i en förnekelse som skulle kunna sysselsätta hela psykologikonferenser. Det finns inga problem med islamism, jihadism, massinvandring eller ghettoiseringen av våra städer. Problemet är de som påtalar problemet. Efter valet är det förstås Sverigedemokraterna som är huvudmål för deras raseri och i andra hand de olydiga väljare som röstade på dem.

Stockholms Poesifestival är ett av de senaste exemplen. Batikhäxan och tillika arrangör Madeleine Grive tar ett nytt djärvt grepp och kopplar ihop Sverigedemokraterna med nazism. Påhittigt så det förslår. Idag var hon med i P1 och levererade en strid ström av floskler, men om jag ska välja en favorit så är det proklamationen att hon är "intolerant mot intoleransen". Börjar hon då månne med sig själv? Hon är ju enligt egen utsago intolerant, mot de som enligt hennes definition är intoleranta men ändå? Det kan väl inte finnas bra intolerans?

Eller är hon som så många andra i kulturvänstern så perfekt att alla speglar rämnar när de kommer in i rummet? Speglarna skulle ju ändå inte kunna göra dem rättvisa. Man behöver då inte fundera över sina egna tillkortakommanden, bara andras.

SvD Brännpunkt rasar ett antal studieförbund över att SD inte vill ge offentliga medel till det islamiska studieförbundet Ibn-Rushd. Artikeln är bara indignerat snömos, men om det något även jag ska kritisera SD för så är det att de begränsar kravet på indragna medel till Ibn-Rushd. Även Folkbildningsförbundet, ABF, Folkuniversitetet, Medborgarskolan, Kulturens Bildningsverksamhet, Sensus, Studieförbundet Bilda, Studieförbundet Vuxenskolan och Studiefrämjandet borde fortsättningsvis få finansiera sig själva. Appeasement och medlöperi ska inte bekostas med skattemedel.

Allt deras koketterande till trots så kan kulturvänstern aldrig förneka sig. När det får mothugg går de från snorkiga dilettanter till rasande lynchpöbel för att allt som oftast avsluta med neurotisk självömkan över att det finns de som tycker annorlunda.


SMP, Studio Ett, SvD, Aftonbladet

13 kommentarer:

 1. Ditt sista stycke är en enastående beskrivning av dem.

  Hur kommer det sig att vänstermänniskor alltid blir "provocerade" när de inte får medhåll. En vänstertjej pratade med mig om socialism tills hon var för provocerad till att fortsätta. Det var väldigt lägligt för henne eftersom jag låtit henne föra fram hennes argument, men när det efter 40 min var min tur att ge en "alternativ" verklighetsbild så var hon för provocerad för att fortsätta och gick upprörd iväg.
  Vilket skämt.

  SvaraRadera
 2. Ha ha, där har du dom i ett "nötskal"!
  Så där gör små barn också när de inte har några motargument.
  Vad att göra?
  Gör inget så självdör dom. I bästa fall blir de äldre och kommer till insikt. Tyvärr har vi många som lever kvar i ungdomens revoltanda med förfärande resultat för oss andra i första hand.

  SvaraRadera
 3. En mycket trevlig första bekantskap med din blogg. Hoppas att du fortsätter.

  SvaraRadera
 4. Enastående tålamod att lyssna på sådant i 40 minuter.

  SvaraRadera
 5. Är det några som har fördomar så är det denna typ av människor, oftast vänstervridna.

  Trots att många är sk.bildade så tycks de sakna
  analytisk förmåga samt sunt tänkande.

  Det var antagligen samma typ av människor som var fullblodsnazister/kommunister?

  SvaraRadera
 6. Snacka om fördomar, här sitter ni och drar alla vänstermänniskor över samma kam! Både bloggen och de som kommenterat stinker ju av fördomar, men som SD kan ni ju alltid gråta ut någonstans över att ingen vill debattera med er. Fast efter era inlägg här, så borde väl även ni begripa varför ingen tycker att det är lönt att ta en debatt med så fördomsfulla människor som redan vet allt!

  //Barnkejsaren

  SvaraRadera
 7. @Barnkejsaren. Att sådana som du "inte vill" ta debatten beror på att ni inte kan ta debatten. Ni pratar gärna om debatten, men när det väl kommer till kritan så är det bara den typen av klyschor om "fördomar" och "intolerans" ni kan prestera.

  SvaraRadera
 8. Martin Svensson25 november 2010 16:46

  Har du tur lever du i ca 90år. Vill du verkligen använda denna korta tiden till att på ett orationellt sätt ha fördomar mot andra folkgrupperingar? Finns det inte roligare, kreativare saker att använda sitt liv till? Uppmaning: Schemalägg en vecka där du helt öppnar upp dina låsta mentala strukturer. Träffa nya människor! Läs några böcker kring saker som kognitiv bias och propaganda! Jag tror på dig!

  SvaraRadera
 9. @Martin Svensson: Ge exempel på en fördom jag gjort mig skyldig till.

  SvaraRadera
 10. Martin Svensson25 november 2010 17:57

  Det kan jag inte göra. Då går du bara i försvarsställning. Du kommer att rada upp argument för dina åsikter och tar inte till dig mina argument. Jag uppmanar dig till att vara självkritisk. Fördjupa dig i alternativa sätt att se på de ämnen du skriver om. Va lite nyfiken på hur mänskligt informationsprocessande fungerar, vilka brister det har.

  SvaraRadera
 11. Om jag förstår dig rätt har du inget att invända i sak men tycker jag borde tycka annorlunda ändå? Är det intellektuellt hederligt att ignorera den empiri som finns tillgänglig för att det inte passar vissa makthavare?

  SvaraRadera
 12. Tillägg till "barnkejsaren". Jag drar inte alla vänstermänniskor över en kam. Jag riktar däremot en kategorisk kritik som de tongivande elementen inom kulturvänstern. De behöver inte klumpas ihop av mig, de klumpar ihop sig själva. De är övre medelklass (eller överklass i vissa fall), de bor i Stockholms innerstad, de rör sig i snäva och privilegierade kretsar långt från de förorter och den mångkulturalism de påstår sig hylla.

  De är övergödda men andefattiga hycklare och allt för ofta mobbare. De poserar som allmänbildade och belästa men är ytliga och presterar sällan annat än förtuggade politiskt korrekta klyschor. Hur kan man inte kritisera det?

  SvaraRadera
 13. Martin Svensson25 november 2010 19:19

  Överskatta inte data från empirisk forskning. Olika åsiktsgrupperingar kan använda samma statistik för att bevisa att deras tes är den rätta. Jag ser bara informationen som bekräftar det jag redan tror på. Så gör alla människor. För att jag ska kunna närma mig sanningen så måste jag hela tiden ifrågasätta mina värderingar.

  SvaraRadera