onsdag 13 april 2011

Ett TV-program ändrar inte en religion

På DN:s ledarsida gör man ett stort nummer av en diskussion i ett TV-program mellan den pakistanska skådespelerskan Vena Malik och en mufti. Programmet som sändes i januari har blivit omskrivet även i Västvärlden och tas av vissa som en intäkt på att Islam går att reformera. I DN:s ledarartikel går Erik Helmersson så långt att han hävdar att:

"Hon sätter den ortodoxa, manliga fundamentalismen på plats – och hon ger en minnesbeta åt dem som framhärdar i att islam är oförenligt med feminism och demokrati."

Det är förstås rent önsketänkande. I den nedkortade och redigerade version med engelsk textning som finns på Youtube så går hon onekligen hårt åt muftin, men är också tydligt att hon blir allt mer trängd under programmets gång. Journalisten visade sig också vara partisk (var känner man igen det ifrån?) mot henne och hon blev ansatt från båda håll. Det finns en kulturell kontext här som många västerlänningar inte förstår, där hennes beteende i programmet inte nödvändigt har samma positiva genklang hos de lokala tittarna som hos oss.

Att gå emot det islamistiska etablissemanget i Pakistan är förenat med dödsfara och hon har mordhotats efter programmet. Att hon blivit upphöjd till hjältinna i Västvärlden där både vänsterliberala och islamkritiker tar henne som intäkt för att just deras argument stämmer har överskuggat faktum att reaktionerna i Pakistan efter intervjun har varit minst sagt blandade. Hon är onekligen mycket modig och förtjänar vårt stöd, men det går inte att dra några större växlar på det rörande Islams förmåga till förändring.

Malik visar att det i delar av de privilegierade samhällsskikten i Pakistan finns ett motstånd mot de islamistiska strömmingar som flyttat fram positionerna sedan 80-talet. Bland unga och utbildade och kanske i synnerhet kvinnor så törstar man efter den frihet man ser i västerländska livsstilen. Samtidigt ska man ha helt klart för sig att Vena Malik och hennes gelikar är ett undantag, lika representativa för sitt samhälle som Lady Gaga är för vårt.

Vena Malik visar att motstånd är möjligt och det är en seger i sig, men inte på något sätt att vågskålarna har ändrat läge.

Tillägg: Malik är nu även uppmärksammad i Aftonbladet.

2 kommentarer:

  1. Men snälla Állra Underdånigast, vad har hänt, varför har du slutat blogga? Förstår du inte att vi får abstinensproblem utan vår dagliga dos?

    SvaraRadera
  2. Jag har inte slutat blogga, men det har blivit ett uppehåll som blivit längre än förväntat. Tack för att du läser min blogg!

    SvaraRadera