fredag 8 juli 2011

Vad döljer sig bakom Aman Care AB?

I
I en tidigare bloggpost skrev jag om VD:n för Aman Care AB (556658-0931) och tillika årets företagare, Karima Ayan Tice, som inte alls var VD utan styrelseledamot. Inte något större scoop får medges, men det förde det goda med sig att det flöt in intressant information i kommentarsfältet som jag grävt vidare på.  Det ska också klargöras att Karima Tice (tidigare Jama) faktiskt var VD från sommaren 2008 till april i år.

Det som framkommit sedan förra bloggposten är desto mer intressant och alarmerande. Det visar sig att det finns en tydlig koppling mellan Aman Care AB och den ökända Bismilahi Förskola AB som bedrivit bidrags- och skattefusk i stor skala, något som uppdagades under 2008. Bismilahi Förskola förde också ut åtminstone 14 miljoner kronor ur landet som misstänks ha gått till den islamistiska terrororganisationen Al Shabaab. Härvan ledde till flera fängelsedomar och det undertecknad fått fram indikerar på att man har fortsatt i samma spår och nu använder sig av Aman Care AB.

Samma kvinna som dömdes till fängelse för förskingringen på Bismilahi förskola drev nämligen Aman Care AB under samma period. Hon heter Ebya Shire Jama (671113) och dömdes till tre och halvt års fängelse i hovrätten.

Styrelsen i Aman Care består i nuläget av:

Nasri Abdi Botan (född 1962), VD och styrelseledamot
Khadra Shire Jama (född 1981), Vice VD och styrelseledamot
Nasreen Shire Jama (född 1983), styrelseordförande
Karima Ayan Tice (född 1975), ledamot
Sadia Shire Jama, (född 1979), ledamot

Lars-Erik Engberg (född 1958), revisor.

Redan här kan man se att det här är ett företag som helt styrs av en somalisk klan, Jama. I media har det beskrivits som att Karima Ayan Tice köpte ett nedgånget och skuldtyngt företag för 10 000 kr och på tre år gjort det till en framgångssaga. Hennes tillträde som VD sammanfaller tidsmässigt med när mångmiljonbedrägerierna på Bismilahi Förskola AB uppdagades och Ebya Shire Jama häktats under våren 2008.

Vad som med största sannolikhet hände var att man under pressen av massmedial bevakning, brottsutredningar och häktningar skrev över Aman Care AB på en betrodd klanmedlem för att rädda vad som räddas kunde. Ett tag verkade Bismilahis Förskolas öde beseglat då deras tillstånd skulle dras in, och hade det skett så hade man bara haft Aman Care AB kvar. Eftersom det här är Sverige så fick de förstås behålla sina tillstånd och bytte namn till Umma Förskola AB (556699-6533).

II
På nyckelpositioner inom Aman Care AB idag hittar man flera personer som var verksamma i Bismilahi Förskola under tiden för bedrägerierna. Khadra Shire Jama dyker upp även i den här styrelsen och som ekonomiskt ansvarig för Aman Care AB återfinns Guhad Shire Jama (född 69). Han är make till Ebya Shire Jama och åtalades även han för bedrägerierna men frikändes.

Det kan inte nog understrykas hur anmärkningsvärt det är att Guhad Shire Jama som ansågs ha en central roll i den förra härvan nu är ekonomisk chef på Aman Care.

Revisorn Lars-Erik Engberg var också revisor åt Bismilahi Förskola och tycks inte ha blivit avskräckt av det inträffade. Hans uppgivna specialitet på Linkedin är också att ”hjälpa människor”, vilket i det här sammanhanget får en synnerligen vid innebörd.

Karima Tice och hennes framgångssaga framstår allt mer som en fasad för Jamaklanen så att de ska kunna fortsätta verksamheten efter bakslaget 2008. Att Karima Tice själv påstår i intervjuer att de fortfarande inte går med vinst trots att resultatet var nästan en miljon 2009 och man har tecknat avtal med ett antal kommuner runt om i Sverige väcker frågor om var pengarna tar vägen?

Det är också ännu ett intressant sammanträffande att Aman Care och Umma Förskola har en stort sett identisk ekonomisk utveckling sedan 2008. Två företag som rimligtvis borde skilja sig åt i antal anställa, kostnadsbilder och upplägg på verksamheten redovisar nästan samma siffror till Bolagsverket. 

III
Utnämnandet av Aman Care AB till ”Årets inspirationsföretag” med Karima Tice i spetsen framstår allt mer som ett bisarrt skämt. Man kan inte annat än undra hur ett man kan ge ett så pass stort pris till ett företag utan att kontrollera dess bakgrund först? I synnerhet när det rör sig om ett företag i bransch som är så anfrätt av mygel och kriminalitet?

Prisutdelningscermonin med Per Unckel och Karima Tice (Jama)
 
Samtidigt finns det ett återkommande mönster i detta. I sin iver att propagera för det mångkulturella drömsamhället försöker media och politiker gång på gång göra hjältar av människor som sedan visar sig vara fifflare och banditer. Det började med Refat El-Sayed och senast var Paul Mardirossian som var den rehabiliterade gangstern som blivit kändiskrögare som visade sig vara en helt orehabiliterad gangster.

Vårt politiska etablissemang ger sig in i de här vågspelen därför att de kallt räknar med att media inte gör sig jobb och granskar deras gunstlingar. Det som står i den här bloggposten är vad DN:s artikel häromdagen borde ha handlat om. Istället var det insmickrande klyschor och andäktig beundran.

IV
Kanske är allt det här då bara tillfälligheter? Är Karima Tice det fantastiska geniet som kom från ingenstans och skapade framgång ur nederlag? Är det en ren tillfällighet att samma människor som var inblandade i förra brottsupplägget nu återfinns på nyckelpositioner i den här verksamheten? Ett upplägg som även det av en händelse går ut på att utverka så mycket medel som möjligt från det allmänna?

Kanske.

Bara en sista detalj, mest som kuriosa. Ledaren (emiren) för Al Shabaab i Somalia heter Ibrahim Haji Jama. Han var tidigare dess ”finansminister”. Tillfällighet?

Allra underdånigast,

10 kommentarer:

 1. Det här är ett sant scoop som borde rendera guldspaden för grävande journalistik och man kan bara hoppas att detta uppmärksammas i bredare media!

  Ett antal ledande personer i samhället har mot bättre vetande kastat sig ut i debatten för att hylla dessa tveksamma figurer som i BÄSTA fall endast begår bedrägerier (i sämsta fall penningtvätt och terroristfinansiering). Banker och myndigheter som befattar sig med detta företag är alltså inte enbart djupt omoraliska, utan begår sannolikt ett antal brott genom att aktivt titta åt andra hållet när finansiella och kriminella verksamheter kan pågå.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra jobbat! Hoppas du mailat detta till Per Uncle, Maud Olofsson, DN, m fl. men inte minst till PI - där hänger pressen dag och natt och suger i sig andras arbete ;-)

  SvaraRadera
 3. Mycket bra jobbat! Att sedan pajasen Unckel inte begriper ett skit är inget att förundras över, det har fanskapet nämnligen aldrig någonsin gjort...Blodsven

  SvaraRadera
 4. Du är på rätt spår, såg ditt önskemål om mtrl från förra blogposten, var ska jag skicka ?

  SvaraRadera
 5. Tack för de uppmuntrande kommentarerna!

  SvaraRadera
 6. "Bara en sista detalj, mest som kuriosa. Ledaren (emiren) för Al Shabaab i Somalia heter Ibrahim Haji Jama. Han var tidigare dess ”finansminister”."

  Jag vet tillräckligt mycket om Somalia och somalier att jag då kan bekräfta att dom är släkt. Hela landet är strikt uppdelat i klaner och dessa är tydligt delar av samma klan om dom båda heter Jama. Klansystemet i Somalia fungerar på så sätt att en viss klan är smeder, en annan är politiker, en annan klan är krigare och det är en sorts sammanhållning mellan klanerna som ni inte kan förstå om ni inte läst om det. Det är t.ex. lättare att som svensk bryta med dina egna föräldrar, än att som somalier gå emot klanen.

  Förövrigt tyder namnet "Umma", som dom alltså döpt nån del av sin verksamhet till, på extremt tydlig islamism. Vurmen för Dubai och kopplingarna till al-Qaida -grenen al-Shabaab förstärker såklart detta ännu mer. "Umma" eller Ummah, betyder "nation" på arabiska och är en term som innebär två saker:

  1) Pan-arabism och pan-islamism, två revolutionära filosofier väldigt nära besläktad med Muslimska brödraskapet och nazismen och som har som mål: 2) Kalifatet som samhällskick, med kalifen som överhuvud där Umman styrs av sharialagarna och man alltså inte t.ex. håller fria val.

  Det första kalifatet var dynastin Umayyad, och frasen "Ummah Wahida" i Koranen innebär att alla muslimer ska förena sig, "En nation" som Koranen säger "är den bästa nationen som befaller vad som är rättfärdigt och förbjuder det som är fel". Det är en av grundstenarna i Islam, att alla muslimer är en del av en gemensam "nation" oberoende av nationsgränser. I detta system är kalifen Muhammeds efterträdare, och det är detta som är målet för alla islamister och terrorister och många miljoner vanliga muslimer. Det var t.ex. vad bin Laden kämpade för; att återuppväcka kalifatet.

  Det är bara en parantes, men det förstärker verkligen detta blogginlägg och grävandets slutsatser.

  SvaraRadera
 7. Stort tack för detta fina grävjobb. Guldspaden nästa? Med tanke på den undermåliga journalistik med politiskt korrekta förtecken, som alltså aldrig skulle kunna ägna sig åt att granska våra kära nybyggare, är du mångdubbelt värdig en sådan utmärkelse. Sprid detta material!

  SvaraRadera
 8. Tack ni som tycker att jag borde få Guldspaden. Jag skulle snarare tro att de hellre vill ge mig Järnyxan (i nacken) eftersom det här visar hur media inte sköter sitt uppdrag. ;-)

  SvaraRadera
 9. ...med undantag för Kommunals medlemstidning förstås.

  SvaraRadera