tisdag 20 december 2011

Massakern i Liége sju dagar senare

Massakern i Liége skedde för en vecka sedan. Nordine Amrani mördade fem människor, däribland en 17-månaders pojke som han sköt i bakhuvudet och skadade över hundra med en automatkarbin och handgranater.

När svensk media konstaterat att det inte fanns någon tydlig islamistisk koppling, vilket i deras värld betyder att det inte fanns någon alls, så drog man en suck av lättnad och nedgraderade blodbadet till "attentat". Tydligen var det viktigt att det inte var ett terrordåd, vilken skillnad det nu gör i praktiken.

Efter det har det blivit tyst i media. Jämför med vad som följde efter massakern i Norge i somras. Det terrordådet dödade förvisso betydligt fler, men det förklarar inte i sig den totala tystnaden i svensk media. Inte ens när 3000 människor samlades i Liége idag för att hedra offren verkar det ha väckt något intresse på våra redaktioner.

Samtidigt står det klart att den förklaring som basunerades ut redan samma eftermiddag om en vapenfetischistisk galning var förhastad. Man vet fortfarande inte varför Nordine Amrani utförde terrordådet.

Han hade ingen historik av sinnesjukdom eller mental instabilitet, något som annars borde ha framskymtat under hans brottsliga bana.

Den hjärtknipande historien om den föräldralöse pojken som hamnade fel i livet var något hans försvarsadvokat spred direkt efter dådet och dess trovärdighet som förklaring är därefter.

När det här skrivs är det fortfarande lika många frågetecken kring gärningsmannens motiv som precis efter terrordådet. Men på samma sätt som analysen (eller vad man ska kalla den) efter Utöya blev manisk så är det totala ointresset för Liége i media båda sprungna ur en ideologisk agenda. Utöya tjänade deras syften, Liége gör det inte.

Mina egna spekulationer om Amranis motiv?

En ännu inte hittad koppling till terrorism, troligtvis jihadister och att det här var senaste exemplet på mikrojihad likt massakern i Fort Hood 2009 eller den delvis misslyckade självmordsbombningen i Stockholm förra året.

Den andra förklaringen som ter sig mer trolig när det här skrivs är ett långvarigt cannabismissbruk kombinerat med ett kriminellt sinnelag som gett näring åt en tilltagande paranoia. Jared Loughner är ett annat exempel på vad det kan leda till.

BBC, Telegraph,

2 kommentarer:

  1. In the afternoon, the authorities confirmed that one man alone was behind the attack that shook the peaceful city of 200,000 inhabitants. Although almost no European news media revealed it, Nordine Amrani was connected to an Islamic association of the salafist ideology.

    Note: As I said I have not seen this reported elsewhere, and the article does not provide a link. We have to accept it cautiously.
    http://galliawatch.blogspot.com/2011/12/non-terrorist-of-liege.html#links

    SvaraRadera
  2. Thank you for your comment! I will be very interesting to see what surfaces regarding Amrani in the time to come.

    SvaraRadera