måndag 22 augusti 2011

Vad döljer sig bakom rapporten om islamofobi och antisemitism?

Idag levererades en rapport om antisemitism och islamofobi till integrationsminister Ullenhag. TT:s artikel om den skräller av varningsklockor, man kommer med svepande påståenden och ger sken av att det är vetenskapligt, man mörkar vilka som skrivit rapporten och har det alarmistiska tonfall som hör hemma i propaganda.

Författarna, Mirjam Hagström och Birgitta Löwander visar sig också höra hemma i pk-industrin. Mirjam Hagström är en produkt av Malmö Högskola som varit medförfattare till rapporten "Lyckad invandring - sju goda exempel" och gör enligt uppgift ingen hemlighet av sitt mål att få ut Sverigedemokraterna ur riksdagen. Birgitta Löwander är en av dessa otaliga akademiska politruker som tjänat sitt uppehälle på invandringen och sedan länge känd som sympatisör till AFA.

Deras "vetenskap" lämnar mycket övrigt att önska och skulle knappast bli bli godkänd ens som B-uppsats på ett riktigt universitet, men ett exempel är illustrerande:

Man påstår att det finns 15 000 rasistiska hemsidor på nätet och att det ska ha fördubblats sedan 2009. Källan som anges för detta i rapporten på sid 11 är ett tal som hölls på en konferens i Prag av en representant för Wiesentalcentret och att den obskyra organisationen INACH gör den uppskattningen. Det finns med andra ord inga möjligheter för läsaren att kontrollera påståendet. Hur har man mätt? Vilka kriterier har använts? Var finns källmaterialet?

I övrigt är det dominerande intrycket av rapporten att man har bristfälligt underlag, hänvisar i cirkelresonemang mellan likasinnade för att bekräfta varandras teser och i övrigt känns den saxad ur BRÅ:s rapporter eller Wikipedia.

Tillägg: Jan Millds bloggpost om Birgitta Löwander är mycket läsvärd

SvD, DN, SR,

6 kommentarer:

 1. De enda ni kan gilla är om ni läser sånt som bekräftar de ni redan tror

  http://www.lir.gu.se/Samverkan/religion-i-hetluften/inlagg/nyheter-detalj/intoleransens-spelregler.cid1035739

  SvaraRadera
 2. @ hakkafahka

  Den sida du länkar till tillåter inga kommentar.

  Dagens och framtidens Universitet finns på Nätet och tillåter fri debatt och åsiktsbildning.

  Tycker Allra Underdånigast har rätt i sin kritik: detta är propaganda och knappast vetenskap.

  SvaraRadera
 3. du kan du göra en vetenskaplig granskning av islamofobi o antisemitism o lägga på din blogg?!

  SvaraRadera
 4. @ hakkafahka

  Sysslar löpande med hermeneutisk forskning enligt hypotesen "pk-packet ljuger i 80% av fallen".

  Vetenskaplig granskning, vad menas med det?

  SvaraRadera
 5. till skillnad från forskarna bakom rapporten o den där artikeln låter ju du verkligen jätte seriös o objektiv o utan förutfattade meningar

  SvaraRadera
 6. @hakkafahka: Jag ger ett konkret exempel vad jag anser är undermålig vetenskap i bloggposten, nämligen påståendet om 15 000 rasistiska hemsidor som inte kan kontrolleras mot någon källa.

  Tro mig, jag läser massor med saker som jag inte gillar. Därav den här bloggen.

  SvaraRadera