måndag 29 augusti 2011

DDR vädrar morgonluft igen

I den svenska offentliga debatten rörande extremism ligger fokus ganska ensidigt på högerextremism, eller det man för stunden väljer att kalla högerextremism.

Samtidigt är det uppenbart för alla med ett minimum av samhällsintresse att det är extremvänstern som dominerar när det gäller politiskt våld. Eftersom de fungerar som etablissemangets tjänstvilliga små troll så får de också hållas år efter år.

På en europeisk nivå kan det också vara intressant att notera att extremvänstern vädrar luft efter att ha varit på defensiven sedan kommunismens sammanbrott i början av 90-talet.

Al Jazeera English har i dagarna sänt en dokumentär om hur arvet efter DDR och Stasi fortfarande ligger tungt över Tyskland. Inte nog med att det tyska etablissemanget nästan helt avstått från att ställa de gamla eliterna i DDR till svars för deras brott, man fortsätter att betala ut generösa pensioner till de gamla topparna inklusive Erich Honeckers änka och i Berlin har det gamla östtyska socialistpartiet rönt valframgångar. I partiet återfinns funktionärer ur forna Stasi som nu arbetar på att försöka skriva om historien och man gör ingen hemlighet av sin önskan om att återinföra det gamla systemet.

2 kommentarer:

  1. En av de riktigt tråkiga grejerna med alla dessa vansinnigheter är alla de som hejar på den statligt finansierade (presstöd) censuren. Alltför många längtar efter att bli ännu mer förslavade.

    Mycket diskussion om dessa ämnen på Flashback nu.


    En bekant uppvuxen i DDR berättade att de antagligen tagit bort en del dokument ur arkiven innan de blev öppnade för allmänheten att beskåda. Detta kom hon fram till då hon visste att det borde funnits mer material om henne än hon fick ut.

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar!

    SvaraRadera