måndag 11 juli 2011

Aman Care AB - fifflet var känt

När undertecknad började nysta i härvan kring Aman Care AB antog att jag det var naiva och omdömeslösa mångkulturalister inom politik och media som hade lyft fram Aman Care och klanen Jama utan att göra en bakgrundskontroll. Det är i och för sig oförsvarligt, men jag hittat visat att det är ännu värre.

Granskningsrapporten
När de omfattande bedrägerierna på Bismilahi Förskola rullades upp så gjorde externa konsulterna en granskningsrapport (och här) rörande även Aman Care AB som överlämnades till Stockholms stads äldreförvaltning. Rapporten är en 24 sidor lång uppräkning av felgrepp, fiffel och rent kriminella tilltag.

Man rapporterade inte in avvikelser, man anställde anhöriga till vårdhavarna i strid med gällande avtal, man fakturerade för tjänster man inte utfört, man dubbelfakturerade, man försökte ta betalt av både stad och Försäkringskassa för samma tjänst, underlät att rapportera när patienter hade flyttat utan fortsatte ta betalt för dem och så vidare. Jag kan inte annat än att rekommendera att man läser rapporten för att få en bild av vidden av fifflandet inom Aman Care AB.

Trots detta fick Aman Care AB behålla sitt avtal med staden och har sedan dess expanderat betydligt i Sverige. Löfte om förbättrade rutiner, ett kosmetiskt* byte av ledning och att man kopplat in ett externt företag för att sköta faktureringen åt Aman Care AB (vilket även det var ett avtalsbrott) räckte.

Kommunals medlemstidning avslöjar härvan
I nummer 6 av Kommunals medlemstidning 2008 (sid 4-5) ges en utförlig genomgång av fifflet kring Bismilahi Förskola AB och framför allt Aman Care AB. Vad som pågick inom Aman Care AB var alltså väl utrett och känt inom det politiska etablissemanget, trots det får de behålla sina lukrativa avtal och utnämns till ”årets inspirationsföretag” mindre än tre år senare.

Den moderata kopplingen
Precis som Kommunals tidning är inne på i följdartikeln så framstår kopplingen till moderaterna som allt mer central. Det var den borgerliga majoriteten som beslutade bibehålla avtalet och i både Bismilahi Förskola AB och Aman Care AB hittar man en moderat politiker, Suzanne Holtzberg-Anderlid. På hennes Facebooksida kan man se hennes uppgivna intressen, vilket inkluderar både närproducerad mat, Fredrik Reinfeldt och Ship to Gaza. Intressantare är hennes vänkrets på Facebook som inkluderar ett antal småpåvar inom moderaterna och andra borgerliga politiker. Suzanne Holtzberg-Anderlid är även nämndeman för moderaterna i förvaltningsrätten och har tidigare varit nämndeman i migrationsdomstolen. Hon är sedan 2008 driftschef på Aman Care AB och var tidigare pedagogisk ledare på Bismilahi Förskola AB.

Med det i bagaget så ter det sig inte så märkligt att Karima Tice några år senare kan få stå och posera med landets statsminister och andra borgerliga makthavare. Moderaternas klientelism med åtföljande fiffel bland den somaliska invandrargruppen är väl dokumenterat.

Avslutningsvis så rekommenderas rapporten Den som söker skall finna där både Bismilahi Förskola AB (numera Umma Förskola AB) och Aman Care AB granskas.

* Karima Tice är enligt Facebook syster till Guhad Shire Jama som obegripligt nog blev frikänd trots sin uppenbara inblandning i bedrägerierna. Guhad Shire Jama var gift med Ebyan Shire Jama som dömdes till tre och ett halvt års fängelse. Mer om dem i kommande bloggposter.

Allra underdånigast,
K

Tillägg: Jag kan inte annat än be om ursäkt för de många språk- och slarvfel som slunkit med i den här posten. Förhoppningsvis är de borta nu. 

4 kommentarer:

 1. Du är en hjälte fortsätt och gräv

  SvaraRadera
 2. När det nu framgår att oegentligheterna varit väl kända och man ändå gått vidare med alla priser och utmärkelser, blir det uppenbart hur illa läget är. Man kunde helt enkelt inte hitta något bättre exempel att visa upp som bevis på den lyckade företagsamheten bland nyligen invandrade.

  SvaraRadera
 3. Bra gjort!

  Vi föreslår unisont att du OMEDELBART söker anställning på SvT Rapport eller Aktuellt!

  Eller alternativt - om de mot förmodan tackar nej - söker som utrikeskorre i Sverige för det politiskt så gott som helt orädda och tuffa danska TV2!

  SvaraRadera