tisdag 1 februari 2011

En stilla bön

I min förra bloggpost skrev jag att avlägsnandet av Katri Linna som chef för D.O. var en bra början förutsatt att man avvecklade resten av den myndigheten också. Nu trodde jag inte på det själv, men hoppet är som bekant det sista som överger människan.

Nu har integrationsminister Ullenhag hållit presskonferens och förklarat att avpolletteringen bland annat beror på att:

"Enligt integrationsminister Erik Ullenhag så är en orsak till att Katri Linna nu förflyttas att det har tagit för lång tid för DO att avgöra ärenden, så att den så kallade ärendebalansen vuxit.
– Det har varit ett bekymmer att balansen har växt och att man inte fått ner den. Den som drabbas av diskriminering måste ju kunna få upprättelse inom rimlig tid, säger Ullenhag."

Det är förvisso rimligt att en myndighet ska kunna handlägga sina ärenden och åtaganden inom rimlig tid, men varför avsätter man inte ledningarna för Polisen, CSN och Försäkringskassan då också? Behöver inte brott klaras upp, studenter få sina lån och sjuka sin sjukpenning inom rimlig tid? Med vilken måttstock som helst är de mer samhällsviktiga funktioner än det Johan Hakelius så träffande kallade "The Office bortsett från humorn".

Varför denna återkommande klientelism där vissa grupper är husbonns keldjur medan resten får klara sig bäst de kan?

Om jag i förra bloggposten slog an en mer optimistisk ton så är nog pessimism mer på sin plats nu. Man får utgå från att det blir en ännu rabiatare politruk som ersätter Linna.

Frågan är vem de kan ha på lager? Lena Sundström? Mattias Gardell? Jonas Gardell? Marie Demker? Felix König? Fler kandidater här.

Gode Gud, låt det bli en trött byråkrat med bara några år kvar till pension. En lagom godmodig men initiativlös kostym som ofta skickar personalen på kompetensutveckling och dränker dem i trivselenkäter, fruktkorgar och ergonomisk rådgivning när de är på plats. De kommer att kosta pengar ändå men behöver inte förgifta samhällsklimatet mer än de redan har gjort.

Ge oss respit så att maktbalansen hinner att ändras på allvar efter nästa val och vi kan börja reparera skadorna efter decennier av dårskap.

Allra Underdånigast,
K

Tillägg: Det tycks som om min anklagelse mot CSN:s långa handläggningstider var obefogad (se kommentarsfält). Även en snabb sökning på nätet ger intrycket att de avsevärt bättrat sig de senaste åren. Underdåniga ursäkter till CSN således.

SvD, DN, GP, SvD, HD, Dagen, Allehanda, SVT, SR

2 kommentarer:

  1. Gnäll inte på CSN. Ansökan inlämnad 24/1, beslut 1/2 och pengar betalas ut senast 11/2. Detta var inte ens ett lätt fall för det var en utländsk medborgare och kladd med föregående utbildningsnivåer och massa extra blanketter.

    SvaraRadera
  2. Där ser man. Att klanka på CSN:s handläggningstider kändes som ett så säkert kort att jag inte ens googlade det när jag skrev bloggposten.

    Tack för påpekandet. Jag gör ett tillägg till bloggposten.

    SvaraRadera