onsdag 16 februari 2011

Skamskyltar vittnar om rättssamhällets misslyckande

En butik i Svenstavik har börjat tvinga snattare att bära en skylt där det står "Jag är en tjuv". Det här faller inte riksdagsledamot Caroline Szyber i smaken som menar det är rättsväsendets ansvar att döma ut påföljder för brott.

På ett principiellt plan har hon givetvis rätt. Det är rättsväsendet som ska sköta om det. Problemet är att rättsväsendet i praktiken inte fungerar. Decennier av flum, skevt fokus på brottslingarnas rättigheter och politiskt vanstyre har visat sitt tydliga resultat i skenande brottslighet.

Att det bildas medborgargarden och att butiksägare hänger på snattare skamskyltar är inte problemet, det är symptomen på problemet.

Vill rättsväsendet inte ha konkurrens av privat rättvisa måste de med politikernas stöd åter få mandat att återta initiativet mot brottsligheten. Att som Szyber sitta i sitt elfenbenstorn och rynka på näsan åt konsekvenserna av den politik hon och de andra i etablissemanget drivit igenom klingar falsk. Som vanligt vill makthavarna ha ett folk av passiva offer.

Hon borde istället ta människors desperation på allvar och komma med förslag på hur rättsväsendet och samhället ska få brottsligheten på defensiven, istället för att moralisera över brottsoffrens reaktioner på sin utsatthet.

Tillägg: I bloggposten ovan påstås det missvisande att Dollarstore skulle tvinga snattarna att bära skylten. Det var slarvigt av mig stämmer givetvis inte. Snattarna får istället välja att betala den administrativa avgiften som snatteriet orsakar på 1500 kr eller arbeta av den genom att en helg dra in kundvagnar. Det är i det senare fallet som de får bära skylten. Snattaren väljer alltså själv hur han/hon vill gottgöra sitt brott.

Skånskan, SVT, SR

2 kommentarer:

  1. Snattaren ska ju få ett alternativ att arbeta av den administrativa avgiften som Dollarstore tar för hanteringen av personens snatteri, det ska ju stå snattaren helt fritt att betala det kontant om hen hellre vill det.

    Så förstår jag åtminstone artikeln som drog igång det här, http://op.se/berg/1.2754051-sa-ska-dollarstore-stoppa-snattarna

    SvaraRadera
  2. Tack för klargörandet och länken! Gör ett tillägg i bloggposten.

    SvaraRadera