torsdag 10 februari 2011

Skenheligt av Roy Andersson

Roy Andersson, filmregissör och stolt mottagare av Leninpriset 2010, rasar mot Åsa-Nisse. Eller rättare sagt, Åsa-Nisses skapare Stig Cederholm.

Stig Cederholm var medlem i Waffen-SS under andra världskriget och tjänstgjorde i Ukraina och Norge. Detta var något han av uppenbara skäl höll tyst om efter kriget.

"- Den som var i Ukraina under 1942 och 1943 har med stor sannolikhet varit med och utrotat judar, eller åtminstone varit vittne. Sedan blev han avskedad ur Waffen-SS, men han talade aldrig om för folk vad som hänt utan skrev i stället lustiga historier om tjuvskyttar och roliga bönder, säger Andersson.

- Om han talat om vad som skedde med judarna i Norge och Ukraina hade han kunnat skapa opinion. Men han var feg och riktade uppmärksamheten bort från väsentligheterna. Det är samma sak med den nya Åsa-Nisse-filmen i dag. [...]" SvD

Man kan fråga sig vad Roy Andersson är ute efter? En avbön från Cederholm är knappast trolig eftersom han varit död sedan 1980. Så vad återstår, totalförbud för Åsa-Nisse filmer? Hade det rört sig om en insmickrande dokumentär om Cederholm hade upprördheten varit begriplig, men att "rasa" mot en buskisfilm som snart ska ha premiär känns mer publicitetstörstande än seriöst.

Cederholm borde ha ställts till svars för vad han gjort när han kom hem, men det svenska etablissemanget då var mer intresserat av att sopa sådant under mattan på samma sätt som det nuvarande håller stasikollaboratörerna om ryggen. 

I Ukraina mördades cirka 3 000 000 ukrainare och 900 000 judar av nazisterna under andra världskriget. Märkligt nog tycks inte massmordet på ukrainare besvära Roy Andersson, men det kanske har sin förklaring i att hans hjälte Lenin också bar blodet av miljontals ukrainare på sina händer. Då är det ju svårt att gnälla över att nazisterna gjorde samma sak.

Stig Cederholm var medlöpare till en av historiens värsta massmördare men Roy Andersson är apologet åt en annan:

"Hur känns det att ta emot ett pris med Lenins namn på?
-Jag tycker det känns bra. Inga problem alls. Det blev revolution i Ryssland och Lenin ledde den, men det gick inte att förutse hur den skulle utvecklas efter det. Jag sympatiserar väldigt mycket med den ryska revolutionen. Det hade varit väldigt olyckligt om tsarvälde hade fortsatt." GP 

Mellan fem och nio miljoner människor förlorade livet till följd av Lenins statskupp och det följande inbördeskriget. Det banade väg för Stalins maktövertagande och ytterligare 20 miljoner döda. 

Roy Andersson borde leva som han lär och berätta om vad som hände under ryska revolutionen och skapa opinion. Annars är han bara skenhelig och riktar uppmärksamheten bort från väsentligheterna. 

GP, AB, AB, SvD, HD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar