fredag 18 mars 2011

Väst går i krig igen, Ryssland och Kina ler i mjugg

FN:s säkerhetsråd röstade för ett flygförbud över Libyen. Västmakterna röstade för och Ryssland, Indien och Kina valde att lägga ner sina röster. Att i synnerhet Kina valde att avstå från att rösta nej eller lägga in veto trots de stora oljeintressen de har i Libyen visar att man avskrivit Khaddaffis regim, eller åtminstone inte tycker det är värt besväret att försöka rädda den. Khaddafis försök i förrgår att locka just Indien, Ryssland och Kina med rättigheterna till den oljeutvinning som hittills västerländska företag haft lyckades inte.

Nu väntar krig. Vissa debattörer försöker ge skenet av att ett "flygförbud" är något kliniskt, snarast en politisk manöver som kommer att få Khaddafi att ta sitt förnuft till fånga. Khaddafi har redan kniven mot strupen och det här kan snarare göra hans respons ännu mer vildsint. Benghasi är det mål han kan komma åt omedelbart och med tyrannens logik så vill han säkert ta med sig så många av sina motståndare som möjligt.

Då väntar en upptrappning eftersom Västvärlden nu har förbundit sig att hjälpa rebellerna. Man måste inte bara slå ut det libyska flygvapnet och luftvärnet utan räkna med att ta sig an libyska flottan och markstridsförband. Flygförbudet förvandlas till ett fullskaligt konventionellt krig.

Det ska bli intressant att se om den svenska vänstern som högljutt men luddigt krävt att någon ska göra något åt situationen i Libyen nu är tacksamma när deras hatobjekt USA, Storbritannien och Frankrike faktiskt gör det? För kulspruteliberalerna är saken redan klar och det enda frågetecknet är väl hur storvulna deras drömmar om svensk insats med bajonett på kommer att bli.

Kina och Ryssland är troliga vinnare i det här. De har inga intentioner att ge sig in i världsförbättrande (och kostsamma) militära äventyr men kommer att ligga i startgroparna efteråt för att påminna vem som än tar makten om att de lät det hända. Olja, vapenhandel och strategiska fördelar väntar. Som jag skrev i en tidigare bloggpost kommer Västvärlden att få betala kalaset, i synnerhet nu när de är med och bombar.

DN, DN, GP, GP AB, AB, Dagen, Allehanda,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar