torsdag 1 september 2011

Jihadisterna är inte besegrade

I DN finns en artikel med rubriken "al-Qaida kom, såg - och förlorade". Tesen i artikeln är i korthet att al-Qaida är besegrat då man tappat stöd på vissa platser och Bin Ladin likviderats av amerikanska specialförband tidigare i år.

Problemet med artikeln är att den tycks göra antagandet att al-Qaida är en organisation i den västerländska bemärkelsen. Al-Qaida är ett koncept för jihadism. Någon har beskrivit al-Qaida som ett terrorismens 7-Eleven. Man har ett koncept som sedan läggs ut på franchise för de som är intresserade och där man anpassar sig efter lokala förhållanden.

Det har också anammats med framgång där några av de mer kända är de regionala aktörerna är al-Qaida i Maghreb och al-Qaida på arabiska halvön med sitt starkaste fäste i Yemen.

Om man bara ser till al-Qaidas kärna så stämmer det att de har isolerats och decimerats de senaste åren. Problemet är att det inte längre spelar så stor roll i annat än propagandasyften. För dem är bin Laden lika verkningsfull som martyr som han var i livet.

Den operativa verksamheten har tagits över på "franchisenivån" och ännu mindre lokala celler. I vissa fall kan man tala om mikrojihad som vid massmordet på Fort Hood  i november 2009. Det finns ingen tydlig hierarki eller centralstyrning, det är snarare så att man inspirerar varandra när det gäller teologi, teori och praktik tack vare internet.

Den regionala och lokala jihadismen är långt ifrån överspelad. Tvärtom så finns det indikationer på att den växer kraftigt på vissa ställen, bland annat i det redan instabila Nigeria. Om de överrumplades av den så kallade arabiska våren så har islamisterna visat sig vara kapabla att bida sin tid och invänta rätt tillfälle. Det verkar vara muslimska brödraskapets strategi i Egypten och det är välkänt att libyska jihadister har spelat en viktig roll med att bidra med militärt kunnande på rebellsidan i Libyen. Vilken roll de kommer att spela i framtiden är osäkert men man kan vara säker på att de kommer att spela en.

I det krigströtta och skuldsatta USA är de många som vill få bin Ladens död att framstå som slutsegern i kriget mot jihadismen. Det är önsketänkande. Jihadismen har haft motgångar de senaste åren men den har också visat sig vara stryktålig och framgångsrikt lyckats anpassa sig efter förändrade förutsättningar.

Illusionen om segern över al-Qaida kommer bara att bestå fram till nästa större terrordåd.

Tillägg: I en annan artikel i DN påstås att den amerikanska ekonomin inte påverkades i någon större utsträckning av terrordåden 11:e september. Det är en sanning med modifikation. Kriget mot terrorn hade 2009 kostat USA 2324 miljarder dollar enligt Homeland Security.

2 kommentarer:

  1. OT: Akllra U, häng på kedjebrevet om näthatet och skriv en egen artikel om ”Näthatet”, så länkar Gotiska Klubben till den artikeln.Et cetera...

    http://gotiskaklubben.wordpress.com/2011/09/02/kedjebrev-om-nathat-och-natkarlek/

    SvaraRadera
  2. Jag ska skriva en post i ämnet! Bra initiativ!

    SvaraRadera