torsdag 1 september 2011

Lööftunn trovärdighet

Aftonbladet rapporterar att Centerns stjärnskott Annie Lööf kvitterat ut 130 000 kr i tillägg utöver riksdagslönen de senaste åren genom att skriva sig i Värnamo men bo i Stockholm.

I dagsläget förvånar inte den typen av mygel längre. Det skulle vara mer märkligt om en systemprodukt som Annie Lööf inte försökte sleva i sig så mycket som möjligt från de skattefinansierade köttgrytorna. Precis som med vår socialdemokratiska adel som predikade jämlikhet och rättvisa under sitt maktinnehav men ordnade gräddfiler åt sig själva och sina närstående så är Lööfs nyliberalism något hon vill utsätta andra för, inte sig själv.

Med den mentalitet som frodas bland våra makthavare så är mygel och maktmissbruk något de anser sig ha rätt till. Visst hulkar man i TV-soffan när man avslöjats och stammar fram någon artificiell ursäkt i syfte att rädda karriären. Det går inte att ta miste på att deras stora sorg är att de blev påkomna, inte att de gjorde fel.

Annie Lööf är en etablissemangspolitiker. Hennes retorik är floskler och slagord, hennes ideologiska hemvist är socialdarwinistisk kapitalism* medan hennes livsstil vittnar om den privilegierade apparatjikens. Klart som korvspad att hon ska bli partiledare!

Samtidigt är det ingen vågad gissning att en partiledarkandidat som inom ett dygn från sin nominering ertappas med fingrarna i syltburken har fler försyndelser på sitt samvete. Frivola taxiresor? Saltade traktamenten? Kopplingar till näringslivet? Suspekta bekantskaper i privatlivet? Nepotism och vänskapskorruption på vägen mot makten? Det finns många stenar att vända på.

* Och precis som med alla nyliberaler så lider de av vanföreställningen att de skulle vara de stora vinnarna i ett nyliberalt samhälle. Har man någon gång haft att göra med dessa pretentiösa drönare så vet man att de skulle vara de första att duka under i sitt favoritsamhälle.

Affärsvärlden, DN,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar