fredag 23 september 2011

Överklassjournalist försvarar niqab

I Frankrike har två kvinnor dömts till böter för att de burit niqab på allmän plats. I Sverige fortsätter debatten i sedvanliga spår.

I Östermalmsnytt 17-23 september 2011 finns en artikel på sid 15 om journalisten Josefin Ahlström som beslöt att prova på hur det var:

”Efter en semesterresa i Dubai med familjen fascinerades Josefin Ahlström av alla kvinnor som bar heltäckande slöja – niqab. En helt annan bild än den vi är vana vid i Sverige, där niqaben fått mycket kritik och har diskuterats att förbjudas.

– De var eleganta med vackra handväskor och skor, och man kunde skymta det tillfixade håret under tyget. Jag kände direkt att det var något jag ville skriva om. När jag kom hem så beställde jag en på internet. Tillsammans med en kompis gick vi ut på stan i niqab. Det blev ett wallraffande experiment, säger Josefin Ahlström.

Hur gick det?
– Vi valde att gå ut på Östermalm eftersom det kändes mest ovanligt med niqab där, och upplevelsen var faktiskt väldigt obehaglig. Det var inte en enda som inte vände sig om och tokstirrade. Kvinnor såg ut som om de skulle spotta på en, män upp till 45 år tittade men dock inte med avsky. Äldre män blockerade vägen, de var rent av aggressiva. Jag tror folk kände att de hade rätt att glo.”

Hon skriver nu en bok på temat, hopblandat med börschefer som köper sex, dock ej av niqabklädda kvinnor.

Till att börja med så skickar det blandade signaler när någon jämställer en eftermiddags riskfritt tramsande i niqab på Östermalm med de betydligt gedignare arbetsinsatser som Günther Wallraff gjort sig känd för.

Givetvis träffade hon på niqabfenomenet i Dubai som dollaruppburen turist, inte i den mindre glamorösa verklighet som utspelas i våra förorter. I själva verket iddes hon inte ens lämna Östermalm för sitt experiment.

Det Ahlström tyckte var obehagligt var inte att bära en av de mest kvinnoförnedrande plaggen i historien utan att folk glodde på henne. Hade de glott på henne om hon burit en annan politisk uniform, låt säga Ku Klux Klan mundering och hade hon tyckt deras reaktion var lika fel då?

Sist men inte minst, så länge man får ha fina handväskor och skor så har man inga invändningar mot en i övrigt misogyn samhällsordning? I så fall, varför ska de då bry sina söta små niqabtäckta huvuden med rätten till egen inkomst, eget pass, körkort, rösträtt eller styrelseuppdrag?


2 kommentarer:

  1. Man tar sig för pannan.Är detta en representativ inställning hur vi skall förhålla oss till den muslimska kulturen och religionen?Dessvärre tror jag svaret på frågan är ja.

    SvaraRadera
  2. Ur karriärsynpunkt gör Josefin Ahlström helt rätt. Det är väl det som är det mest tragiska. Hoppas Putin tar över Östermalm.

    SvaraRadera