lördag 25 december 2010

Lögn, förbannad lögn och Aftonbladets statistik

Aftonbladet har en artikel med krigsrubriken "Avgå, kungen" och hänvisar till en undersökning de gjort. Men vad säger undersökningen egentligen?


74% vill behålla monarkin.
21% vill avskaffa den.

82% har ett oförändrat förtroende för kungen
14% har ett minskat förtroende
3% har ett ökat förtroende för kungen

Det är knappast en jacobisk våg som sveper över landet. Tvärtom är det samma gapiga särintressen som alltid i form av republikaner, kommunister och andra ytterlighetsgrupper som ges stort utrymme i media att driva sin agenda. Som av en händelse domineras en stor del av vår press av samma åsikt, vilket kan förklara varför de slipper kritiska motfrågor medan monarkin ska rättfärdiga sig gång på gång.

Hur var det då med kravet på kungens avgång?

30% vill att kungen sitter livet ut.
21% att han abdikerar inom tio år
27% att han abdikerar inom fem år.
15% vill att han abdikerar så snart det går.

Med tanke på att kungen fyller 65 nästa år år kan man säga att ett knapp majoritet av folket, 51%, vill att han sitter livet ut eller åtminstone en bra bit in på sin ålders höst. Om kungen skulle fullgöra sitt ämbete till 75 års ålder så har han haft ett betydligt längre yrkesliv än de flesta.

I själva verket kan man med gott fog säga att stödet för monarkin är överväldigande, trots skandalboken och republikanernas kampanj i samband med prinsessbröllopet. Likaväl kan man säga att stödet är nästan 80% för att kungen ska sitta kvar långt över det som är ordinarie pensionsåder för resten av befolkningen.

En mer passande rubrik hade varit "Sitt kvar, Kungen!". Det hade dock fallit på sin egen orimlighet för Aftonbladet eftersom man även denna gång verkar ha börjat med svaret, eller i alla fall rubriken, och sedan försökt forma materialet därefter.

God fortsättning på julen!

Tillägg: Debatten fortsätter i Aftonbladet här: rojalist och republikan.

SvD, GP, Ystads Allehanda, Helsingborgs Dagblad, Barometern, Skånskan, Ekuriren, GD, Dagen

5 kommentarer:

 1. Hehehe... Alltid lika kul att ta del av kungafjäskarnas panikartade argument till försvar för familjen Bernadotte. Merry Christmas!
  http://goranjacobson.blogg.se

  SvaraRadera
 2. Vad är det som är panikslaget med att konstatera att 74% av de tillfrågade vill bevara monarkin och 78% tycker att kungen ska sitta kvar ett tag till?

  Det är väl snarare den republikanerna som ägnar sig åt önsketänkande gränsande till vanföreställningar när försöker få ett sådant resultat till stöd för republik?

  Hittade för övrigt ett bra exempel på den den typen av önsketänkande här:

  http://goranjacobson.blogg.se/2010/december/republik-nu.html

  SvaraRadera
 3. Lögn, förbannad lögn och rojalister.

  Som bekant kan man bevisa vad som helst med statistik. Tydligen också att nästan 80 % av svenska folket vill ha kungen kvar. Vilket naturligtvis är ren lögn. Att vinkla statistik till sin egen fördel är något som kungakramarna gärna ägnar sig då det otvetydigt visar sig att stödet för kungen och monarkin minskar från år till år. Och när den störste av alla rojalister, Herman Lindqvist, till och med tvivlar på att monarkin finns kvar om 30 år så borde väl även den mest hängivne monarkist fatta hur illa ställt det är med stödet för kungahuset.

  God jul och ett gott nytt år önskar en hängiven republikan.

  SvaraRadera
 4. På vilket sätt är det en lögn? Jag skulle snarare säga att din kommentar är ytterligare ett exempel på den sektmentalitet som råder bland republikaner, humanister med flera. Allt som inte stämmer in i er världsbild förkastas eller förnekas.

  SvaraRadera
 5. Det hela är ännu ett uttryck för de fega republikanernas panikartade kampanj som torde ha utlösts i samband med insikten om det starka stöd som Monarkin åtnjuter. En insikt som aktualiserades vid vårt högaktade Tronföljarpars storartade och högtidliga bröllop den 19 juni detta år.

  Vårt land republikaner är inget annat än fega uslingar som icke våga strida med blanka vapen. Nej, istället användes förtal och försåtliga antydningar som främsta vapen. Att Aftonbladet, en tidning med en republikansk värdegrund, tar till lögnaktig rubriksättning är således icke förvånande. Detta gör dock det hela icke det mindre klandervärt varför nämnda tidnings chefredaktör borde erhålla en allvarlig reprimand från pressombudmannen.

  Leve Konungen och hela hans Hus!

  Gud bevare Konungen och Fädeneslandet!

  SvaraRadera