söndag 5 december 2010

Rätten att äta julbord utan att få en bomb i knät

En förening vid namn "Fria Nationalister" skulle äta julbord i vid Vinsta gård igår, trodde de. Istället blev de angripna av vad som sannolikt är vänsterextremister som kastade in en brandbomb, tårgasbomber och vandaliserade bilar utanför.

Jag behöver inte ens öda tid på hur den massmedia reaktionen hade låtit om det varit någon vänsterorganisation som attackerats av högerextrema, för att inte tala om om det varit ett angrepp på en moské eller en invandrarförening.

I skrivande stund är det bara SvD av de större tidningarna som rapporterar om händelsen. Man skulle kunna tycka att ett terrordåd i uppenbart syfte att döda borde väcka mer uppmärksamhet, men som alla vet mäts människovärde efter vilken politisk åsikt man har av De Som Vet Bäst. På sin höjd kommer det ett lojt avståndstagande och kanske en uppmaning i något ledarstick att polisen borde titta på saken innan de lägger ner ärendet.

Den som väntar på ljusmanifestationer till protest mot det politiska våldet, uttalanden från ministrar och horder av journalister som skriver spaltmeter om det inträffade kommer vänta förgäves.

Enligt vår grundlägg är det ändå så att man har rätt att ha åsikter som provocerar utan bli hotad, förföljd eller brandbombad, men vem bryr sig om grundlagen? Inte våra makthavare i alla fall, när de inte manipulerar den för sina egna syften förstås.

9 kommentarer:

 1. Jag kunde tyvärr inte delta på julbordet men jag har förstått att ingen fick några allvarliga skador. Kommer väl troligen upp en artikel på frianationalister.se vad det lider, även om allt fokus just nu ligger på att arbeta inför den kommenade Salemmanifestationen.

  Jag är överreskad att media överhuvudtaget skrev något, och framförallt att man skrev så pass "neutralt".

  Men ska man se helt nyktert på det så är det så klart en skandal att det inte uppmärksammas mer och att inte polismakten tar tag i de här terroristerna som tar sig rätten att försöka mörda de människor de inte tycker om.

  SvaraRadera
 2. Givetvis har du rätt i att alla sådana typer av våldsaktioner ska fördömas. Finns nog fog för din kritik av att media inte uppmärksammar det lika mycket som ifall det var högerextrema som brände någon moské.

  Men någon ska väl ta första steget? Lyckades inte hitta något exempel i din blogg på att du uppmärksammat någon kränkning av tex en vänstergruppering. Se inte detta som något hånförsök mot dig eller liknande. Vad jag menar är att alla behöver vi ta vårt demokratiska ansvar och inte tolerera sådant. Det är dock ofta bekvämt att lägga all skuld på någon annan.

  SvaraRadera
 3. Fria nationalister är alltså en nazi-grupp, dom och vänsterextremisterna slåss alltid med varandra, för min del får dom gärna ta kål på varandra!

  SvaraRadera
 4. @panem et circenses: Har du exempel på våld mot vänstergrupperingar så lägg gärna upp länkar. Politiskt våld som sådant är oacceptabelt, men det jag har hört talas om på sistone har kommer från ytterlighetsgrupper på vänsterkanten.

  @Johan. Det spelar ingen roll vad man tycker om de olika gruppernas åsikter. Det gör det inte mer acceptabelt.

  SvaraRadera
 5. Kanske inte är helt dagsaktuell men bevisar väl att fenomenet finns där även högerextrema begår våld i politiskt syfte. (snabb googling)
  http://www.dn.se/sthlm/ung-politiker-overfallen-och-misshandlad-1.827713

  Kollade upp de där fria nationalisterna. Det verkar ju inte direkt vara någon underklubb till mensa: ”I en värld där nationsgränserna, som hjälpt att skapa och bevara de etniska och kulturella särdragen, monteras ned till förmån för en global marknad, går de västerländska folken snabbt mot sin undergång. ” (http://www.frianationalister.se/information.htm). För det första så faller ju hela grunden i det uttalandet så snart man öppnar historieboken för årskurs 1. För det andra så har jag väl lite större tro till ”de västerländska folken”, så sugig är väl inte vår kultur att den kommer att falla så snart vi får se på alternativa sätt att leva? Är inte själva poängen med en konserverande åsikt den att vi redan har det optimala av tillstånd?

  SvaraRadera
 6. Jag kan inte ta på mig att debattera i deras namn. Jag hade aldrig hört talas om dem innan artikeln om brandbombsattacken. De har säkert något forum där du kan få slipa dina teorier om deras tillkortakommanden.

  Oavsett vilka historieböcker de har eller inte har läst så har ingen rätten att kasta brandbomber på dem, eller klå upp trotskisten i Haninge som artikeln du länkade till på grund av deras åsikter.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Det va inte tänkt som ett debattunderlag riktat till dig. Jag såg dock en stor humor i deras märkliga logik och trodde väl att kanske även du skulle tycka den var rolig. Sry...

  Det va inte heller ett försök att ursäkta brandbomberna.

  SvaraRadera
 9. @panem et circenses: Du har inget att be om ursäkt för. Jag ville bara vara tydlig så det inte blev några missförstånd varken med dig eller andra läsare på bloggen.

  SvaraRadera