söndag 5 december 2010

Wikileaks: Sverigedemokraterna tas upp i diplomatpost

När Mona Sahlin träffade dem amerikanske ambassadören den 9:e november 2009 så tog man även upp Sverigedemokraterna.

"Compared to the rest of Europe, Sweden's xenophobic political party, Sweden Democrats, is one of the smallest. While the party is gaining political ground, Sahlin said all seven major political parties refuse to work with them, even if they gain a seat in Parliament." Länk

Det är bara en passage precis i slutet av meddelandet men det är intressantare än man kanske tror vid en första anblick. 

Det första är att man på ledningsnivå tydligen var på det klara med att de var på väg in i riksdagen långt innan valet, även om man inte vill säga det rakt ut.

Det andra är att man så ogenerat berättar att "sjukövern" redan hade gjort upp om att frysa ut SD. Så här i efterhand ter det sig uppenbart med spektaklet som rådde kring valet, men att de redan tio månader tidigare har snackat ihop sig är anmärkningsvärt. Man tänkte aldrig invänta valrörelsen, valresultatet eller ens se i vilken riktning Sverigedemokraterna tog sin politik.

Det visar tydligt vilket syn de andra riksdagspartierna har på demokratin och väljarnas rätt (och möjlighet) att påverka den förda politiken.

Tillägg: Det är också intressant att Sahlin som oppositionsledare tydligen förde regeringens talan i den här frågan.

2 kommentarer:

  1. ”Det visar tydligt vilket syn de andra riksdagspartierna har på demokratin och väljarnas rätt (och möjlighet) att påverka den förda politiken. ”. Fast partierna har väl aldrig gjort någon hemlighet av att de inte tänker samarbeta med SD? Det kanske är svårt att förstå för någon som är så inarbetad i det partiet, men hur SD vill diktera vad svensk kultur är för människor är rätt magstarkt. Jag, bevisad 100% äkta svensk arie så långt tillbaks det går att finna släktdokumentation, gillar inte riktigt tanke på att någon valloninfekterad Jimmie Åkesson ska tala om för MIG vad svensk kultur är. (sry blev lite sur så...)

    SvaraRadera
  2. Jag borde kanske förtydliga vad jag menade. Det stämmer att de aldrig gjort någon hemlighet av att de inte tänkte samarbeta med SD.

    Det intressanta är tidpunkten för samtalet, nästan ett år innan valet, och att man hon tydligen talar även för regeringens räkning.

    SvaraRadera