onsdag 22 december 2010

Roten till det onda

BRÅ har släppt en rapport som går ut på att våldet mot kvinnor är oförändrat trots regeringens storsatsning. Nu ska allt BRÅ publicerar tas med en nya salt. Jag har svårt att komma på en mer lögnaktig myndighet än BRÅ som helt ställt sig i den politiska korrekthetens tjänst.

När man läser hur rapporten refereras så förstärks genast den misstanken. Man konstaterar att anmälningarna om våld mot kvinnor ökat kraftigt men avskriver det som ökad anmälningsbenägenhet.

Att trivialisera en skenande brottsutveckling med "ökad anmälningsbenägenhet" har blivit megafonernas "sim salabim" för att förklara all brottslighet som inte stämmer med pk-mallen.

Det är förstås pseudovetenskap att påstå att det begicks lika många mord, våldtäkter, rån och kvinnofridsbrott förr som nu men att man av någon anledning inte rapporterade dem. Än mer märkligt är att de aldrig skulle ha blivit uppdagade utan försvunnit in i det allmänna medvetandets Bermudatriangel. Det borde således vimla av nergrävda lik och rånbyten i våra skogar och parker.

Det är lika löjeväckande som påståendet att hårdare straff inte skulle minska brottsligheten. Logiken som följer är att om man låser in alla brottslingar så kommer i övrigt laglydiga medborgare börja begå brott för att hålla statistiken konstant.

Regeringens satsning är i sig lovvärd, men så länge massinvandringen pågår är det bortkastade pengar. Att ta in 100 000 människor om året som till stor del kommer från patriarkala kulturer med en primitiv syn på våldsanvändning och kvinnors rättigheter så kommer problemen bara bli värre.

DN, SvD

3 kommentarer:

 1. Jag håller helt och fullt med dig om att man borde fokusera på att behandla sjukdomen snarare än symptomen i den här frågan; men den primitiva syn på kvinnor (och framför allt könsroller) som du nämner är högst närvarande bland etniska svenskar såväl som invandrare. Det är inte invandringen vi bör bekämpa, det är det strukturella förtryck som funnits i vårt land i århundranden.

  SvaraRadera
 2. Gro - väl skrivet.

  Det finns en enorm tradition (och vilja) bland svenska män att skylla alla problem på invandrare och missar därför resonemang, självdistans, analys och förståelse som är nödvändig för att förstå de problem som rör mäns våld mot kvinnor.
  Denna satsning har nått flera av de institutioner som är nödvändiga, såsom myndigheter och rättsväsende, men någon praktisk skillnad kommer inte att ske förrän en genuin vilja till förändring inte bara sker hos regeringen utan även på gräsrotsnivå hos individen. Det behövs en mer öppen analys utan försvarsmekanismer, manlighetskriser eller dubbelmoral hos - just det - även svenska män. Lösningen ligger även hos dem, i de attityder de själva är med om att skapa.

  SvaraRadera
 3. Det är nog ingen som påstår att det inte finns svenska män som är våldsamma mot kvinnor. Men att som Annika ge sken av att problemen är lika stora bland svenskar som vissa invandrarkulturer är verklighetsfrånvänt.

  Den typen av skamkultur som grasserar i Mellanöstern, delar av Asien och Afrika har aldrig funnits här. Där kan man tala om ett strukturellt inbyggt kvinnoförtryck.

  SvaraRadera