fredag 7 januari 2011

Brinner stubinen fortfarande?

Idag kommer uppgifter om att Taimour Abdulwahab al-Abdalay fick sin utbildning inför terrordådet i Mosul i Irak.

Den irakiska säkerhetstjänsten ska ha varnat amerikanerna. SÄPO vill inte svara på om man fått den informationen. Det gör de rätt i, de ska inte visa korten på hand. Det är inte säkert att vi skulle bli särskilt mycket gladare av svaret om vi fick det. Förmodligen inte.

Horden av appeasniks, cyniska propagandister och nyttiga idioter får det allt svårare att trivialisera det inträffade. De är en ganska talanglös skara till att börja med och det här är ett Sisyfosarbete de har tagit på sig. Ironiskt nog blir de gång på gång stjälpta av sina egna gunstlingar inom Islam som envisas med att bekräfta varenda negativ stereotyp som finns. Senast exemplet är TA:s obehagliga fru som sitter i niqab i TV och försöker framstå som "moderat" muslim, förnekar kännedom om hans planer men la ut en glorifierande jihadvideo på Youtube två dagar efter bombdådet.

Det som hittills stämmer in på typiskt modus för jihadister är tillvägagångssättet för bombdådet och bakomliggande logistik avseende organisation och utbildning.

Det som ska bli intressant att få veta är hur spåret leder från Irak via Storbritannien till Sverige. Det är också en mer brännande fråga. Om de terrormisstänkta som greps på väg till Danmark inte har någon koppling till TA som det påstås så betyder det att det finns åtminstone en aktiv cell till.

Antalet i cellerna varierar kraftigt, men intervallet brukar ligga på mellan 4 och 40 operativt inblandade. Grupperna som utför dåden är ofta i storleksordningen 4-10 personer. De senaste åren har taktiken satt mer fokus på "individuellt jihad" som skjutningen vid Fort Hood men även där fanns det andra i bakgrunden. Eftersom nätverken är löst sammansatta och skiftar vid behov så blir de ännu svårare att identifiera.

Vem byggde bomberna? Vem sitter på pengarna? Var TA:s attentat huvudplanen eller genrepet? Är den närmaste kretsen sammansvurna att söka i Sverige eller England?

Om jag inte missminner mig så var det ingen som hade sett honom på en månad i Tranås, alltså höll han till någon annanstans. Förmodligen i närheten av bombernas konstruktionsplats. Förmodligen inne i Sverige. Varför ta risken med att frakta färdiga bomber över gränspassager där man kan fastna i tull- eller poliskontroller? Det går ju lika bra att bygga dem på plats bakom en legal fasad (t ex bilverkstad).

När man tänker på det återstår egentligen bara frågor. De flesta är betydligt viktigare än om TA var "förvirrad" eller följde en korrekt tolkning av Islam.


SvD, DN, GP, HD, Allehanda
GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar