lördag 15 januari 2011

Bullerbysverige 2011

I Sverige är vi snälla mot barn och djur. Så det så. Länge ansåg vi oss vara bäst i världen på det mesta, inklusive att berätta för andra länder hur de borde sköta saker och ting. I all välmening förstås. De var säkert tacksamma.

Problemet är att Bullerbysverige inte finns längre och inte har gjort det på ett bra tag. Ironiskt nog var det samma kader av makthavare som genom sin "progressivitet" ansåg sig vara dess garant som förstörde det.

Istället har vi fått ett samhälle som på många sätt kombinerar det sämsta ur det socialistiska arvet med det sämsta i den nya marknadsliberala tidsandan.

Där socialismen vill fatta alla beslut åt medborgarna så har marknadsliberalerna predikat att allt ska överlåtas till den enskilde. Då kommer människor fatta rationella och ansvarsfulla beslut och resten kommer den liberala gudomligheten "Den osynliga handen" att sköta om.

Nu rimmar det illa med den mänskliga naturen som är irrationell, egoistisk och styrd av drifter och begär. Lägg därtill att den allt för ofta är grym, hänsynslös och pervers så förklarar det bättre varför världen ser ut som den gör än de utopiska 1800-talsideologier som än idag dominerar det politiska tänkandet.

I dagens SvD rapporteras om att antalet privata förskolor som utreds för brister har mer än tredubblats på fem år. Bland annat rapporteras om förskolan Lilla Ny där ägarna gör stora vinster medan småttingarna far illa och inte ens får ordentliga portioner med mat. Omdömen man hittar på nätet om den förskolan är inte nådiga de heller.

Nu ska det tilläggas att undertecknad själv vet att det finns kommunal barnomsorg som inte är mycket bättre än grisfarmer, men man kan inte kvitta missförhållanden mot varandra. I synnerhet inte när det rör barn.

Att en sektor som omsätter så mycket pengar drar till sig lycksökare och hyenor är oundvikligt, men som vanligt är grundproblemet samhällets flathet när missförhållanden uppdagas. Att man gör fler inspektioner är lovvärt, men det ska inte behöva gå så många varv innan ett tillstånd dras in. I brådskande fall ska verksamheten kunna tas över och tvångsförvaltas.

När det gäller de mest utsatta som barn, äldre, handikappade och sjuka så ska samhället vara nitisk i sin övervakning av hur de sköts om och kompromisslöst när man uppdagar missförhållanden. Allt annat är oacceptabelt.

SvD: Föräldrar håller barnen hemma,
SvD: Fler förskolor hårdgranskas
SvD: "Bidragen rullar ut" 

2011-01-16 SvD Föräldrar vill stärka lagskydd för barnen

5 kommentarer:

 1. Som anställd vid en kommunalförskola, skulle jag vilja veta var grisfarmarna är. För jag jobbar verkligen inte på en sån...

  SvaraRadera
 2. Om du inte jobbar på en sådan så finns de inte?

  SvaraRadera
 3. underbart när kvinnor får styra o ställa.

  SvaraRadera
 4. Jag vill gärna också ha vetskap om de kommunala "grisfarmarna", tack!

  Vänligen
  /Anders

  SvaraRadera
 5. Jag förstår inte varför ni envisas med att fråga mig när det är något ni enkelt kan googla fram själva.

  http://lararnasnyheter.se/forskolan/2010/08/12/stoppa-stora-barngrupperna-forskolan

  http://www.barnverket.nu/wp-content/uploads/2010/12/ishot-1.jpg

  http://svt.se/2.8402/1.128586/stora_barngrupper_i_forskolan_skadar_barnen_020611

  SvaraRadera