onsdag 19 januari 2011

Makt utan ansvar

Uppdrag Granskning har avslöjat att en pedofil dömd till rättspsykiatrisk vård fått permissioner och hjälp med att skaffa en egen lägenhet av institutionen som skulle hålla honom inlåst. Resultatet? Nya övergrepp, den här gången på en femårig flicka. För andra gången på kort tid är det rättspsyk i Sundsvall som har svängdörrar.

Jag skrev om det här för några veckor sedan i Ett system av dårar för dårar. 

"Decennier av flum och ensidigt fokus på brottslingens rättigheter har skapat ett system där man systematiskt släpper ut våldsbenägna dårar på permission långt innan de ens anses rehabiliterade. Allmänhet och brottsoffer förväntas foga sig eller hålla sig ur vägen, om de kan."

Men det små är ju chanslösa när det gäller att hålla sig undan sådana här rovdjur. Den ansvarige läkaren som möjliggjorde för pedofilen att begå nya övergrepp vill inte uttala sig. Han kan inte ens förmå sig att beklaga det inträffade eller be om ursäkt till familjen vars liv han förstört.

De beslutsfattare som släpper ut brottslingar på permission ska ha ett straffrättsligt ansvar om den dömde begår nya brott. Det skulle nog dämpa entusiasmen för att släppa ut grova brottslingar på obevakade permissioner innan man är säker på att de är rehabiliterade.

SvD, SVT Uppdrag Granskning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar