lördag 1 januari 2011

Det sjunkande skeppet

Piratpartiets ordförande Rickard Falkvinge avgår. Officiellt för att för att han suttit i fem år och och vill släppa fram friskt blod i form av vice ordförande Anna Troberg. Han vill också kunna föreläsa runt om i Europa utan att vara bunden av sitt ordförandeskap.

Det är en förklaring. En annan är att piratskeppet sjunker och Falkvinge är slipad nog att göra sorti medan tid är. För idag är det bara piratpartister som tror att de är en viktig del av samhällsdebatten och har inflytande. För resten av oss framstår de som ett one-hit wonder vid EU-valet, och ett ganska bisarrt sådant.

Deras världsbild var redan från början skruvad för att uttrycka det diplomatiskt. Det blev inte bättre av obehagliga utspel om barnporr och besattheten av att man ska få ladda ner upphovsrättsskyddat material gratis, ett lyxproblem om något. Även FRA-debatten där de till en början hade ett övertag blev till slut något som slog tillbaka mot dem. De påminde om en drogliberal på en fest, när man har fått höra 250 gånger på tre timmar att hasch borde vara lagligt blir man rätt övertygad om att skiten måste förbjudas ännu hårdare eftersom folk bevisligen blir dumma i huvudet av det.

Ett parti som i val går från 7,13% till 0,65% på drygt ett år är ett parti på väg in i historien. Falkvinge är däremot en överlevare, han kommer nog landa på fötterna. Vad han får för eftermäle är en annan historia.

SvD, DN, GP, Aftonbladet, Expressen, HD, Allehanda, Dagbladet, BLT

11 kommentarer:

 1. I all vänlighet: det är lite skillnad på ett EU-val och ett riksdagsval. Fråga Junilistan som gick från 14% i EU-valet till 0,25% i riksdagsvalet. Folk röstar väldigt olika i de båda valen, något som också visade sig när junilistan sedan fick nästan 4% i 2009 års EU-val, alltså en markant ökning igen.

  SvaraRadera
 2. Riksdagsvalet var egentligen bara om åtta partier. SD lyckades komma in för att de sju gamla rikspartierna pratade in SD. Dessutom handlar det om att synas i opinionsmätningar och det gör om man är som förvalt alternativ. SD var ett sådant 2010.

  Nå Piratpartiet kommer vara ett förvalt alternativ i mätningarna till EU2014 och då sannolikt få stöd. Hur mycket som PP får där är svårt att gissa, men nog får vi pirater mer än Junilistans andra failade euval.

  Det är tre långa år kvar och med Anna vid rodret finns det möjligheter till breddning av väljargruppen; kvinnorna. PP:s frågor är lika viktiga för alla oavsett kön.

  SvaraRadera
 3. Såg Falkvinge på tåget för ett tag sedan. Han såg flottig och trött ut.

  SvaraRadera
 4. Man kan inte jämföra EP-Valet och riksdagsvalet, om du skall jämföra några val så jämför riksdagsvalet 2006 och 2010. Då ser vi att vi ökade, och har därmed ökat i alla val! Det är lyckat!

  SvaraRadera
 5. Aa joo, för PP har inget kött på benen med tanke på de senaste avslöjanden från Wikileaks?
  Problemet är inte att dom som röstar på PP är dumma i huvudet utan att dom som inte röstar är det.
  Utöver det får vi skylla oss själva (folket alltså) när SD kommer in i riksdagen då vi blint faller handlöst för den sk terrorpropagandan. Visst, det finns de extrema som är beredda att spränga sig själva i luften men jämnför det mot hur många som dör av rattfylla varje dag i världen. Inte alla blir omnämnda i tidningarna heller!

  Problemet är alltså inte vem det är som talar utan vilka det är som "lyssnar". Och med det menar jag vilka som stoppar huvudet i kattsanden hellre än att höra sanningen.

  PP är så mycket mer än att få ladda ner senaste "harry potter" (för att citera en viss åklagare), vi står för FRI kommunikation i ALLA kanaler oavsett innehåll. Det inkluderar utbyte av data såväl som åsikter.
  Motsatsen, vilken känns allt mer farligt nära, är att sådana som du och jag får vårat nät avstängt för att vi uttrycker en åsikt som "eliten" inte gillar att höra om.

  Utöver detta handlar PP om rätten till kunskap utan urskiljning. Där den som vill kan få tillgång till kunskap även om han kommer från Rosenlund och heter Mohammad Bin-Laden i efternamn. Att rösta på något annat, även om det inte är direkta motsatsen, kan jämnföras med att rösta på SD i mitt tycke.

  För att inte tala om problemet med patenten. Sådana breda patent som "knapp i högra hörnet med 'I LIKE' text" som sätter en helt rättsapparat i snurrning för att patentinnehavaren skall kunna slå mynt av sina "surt förvärvade" pengar.
  Här står vi alltså med huvudet i väggen och undrar hur f-n det kunnat gå så långt att vi inte ens får säga "Snövita sju dvärgar" utan att Disney kommer och river oss i fickan efter ersättning.

  Nej tack säger jag bara, det finns bara ETT parti som är värdigt min röst och det är PP.
  Konstiga uttalanden från Rick till trots!
  För jag röstar inte på Rick som privatperson utan på partiet och dess värderingar!

  SvaraRadera
 6. Snacka om tunn analys. Skulle integriteten, indernets frihet och den sanslösa upphovsrätten, som ger en person som för 50 år sedan tog ett porträtt av Einstein 129 Millioner!!! per år, vara värt att kämpa emot?

  Varför utestänga alla de massor som saknar medel från kulturen? Dagsslända? Nej förnuftet kommer att segra.

  SvaraRadera
 7. Valresultatet berodde egentligen bara på en sak: denna gången hade media bestämt sig för att få in SD i riksdagen.

  SvaraRadera
 8. Visst är det skillnad på EU-parlamentsval och riksdagsval, men det är fortfarande ett förkrossande nederlag att gå från 7,13% till 0,65%.

  Någon påpekade att ni visst gått framåt i förhållande till riksdagsvalet 2006. Rätt ska vara rätt, det gjorde ni. Med 0,02%. I den takten kommer det ta er 670 år att komma in i riksdagen med nuvarande valsystem.

  SvaraRadera
 9. Piratpartiet är precis den sorts opposition som etablissemanget vill ha. En samling menlösa knäppgökar med brokig bakgrund som endast engagerar sig i några pseudofrågor på mikronivå. Det drar fokus bort från alla viktiga frågor där den styrande eliten grovt missköter sina uppdrag.

  SvaraRadera
 10. Re Anders Troberg? Hur i h-e kan du komma fram till att "medierna" hade bestämt sig för att få in SD i riksdagen. På vilken planet bor du? Hur kan du tolka verkligheten så annorlunda än jag? Om medierna hade behandlat SD som vilket att riksdagsparti som helst hade SD fått 1-3 % ytterligare av röstetalen.

  SvaraRadera