söndag 16 januari 2011

Siffror som inte kommer att stå sig

Den här bloggposten blev lite längre än jag tänkt. För den som inte orkar läsa hela är prognosen som följer: (m) får svårt att bibehålla sina höga siffror, bl a på grund av Reinfeldt. Det riskerar att gå åt skogen för både (c) och (kd) eftersom de helt enkelt inte behövs längre som politiska alternativ. Både (s) och (v) kan hämta upp om/när de byter partiledare, (mp) kan förlita sig på fortsatt höga siffror tack vare stöd från vänstermedia och den tilltagande islamiseringen av partiet. SD kan gå hur långt som helst bara de sköter sina kort rätt. Nyfiken? Läs resten. Annars, klicka här.

Senaste opinionsmätningen från Skop visar på ett stort övertag den borgliga alliansen, en socialdemokrati i fritt fall och att SD fortsätter att ligga väl över sitt valresultat. Frågan är dock vem som egentligen har ett bra utgångsläge inför framtiden?

De röd-gröna
Även om undertecknad inte har mycket till övers för socialdemokratin som blivit en karikatyr av vad de en gång stod för så tror jag inte att nedgången för dem kommer fortsätta länge till. De är i praktiken ledarlösa, misskrediterade och idélösa, men det kommer inte bestå.

De kommer att få en ledare. Vem som helst kommer till en början att ha bättre förutsättningar än Mona Sahlin. Nu är det inte en särskilt imponerande skara tronpretendenter som gett sig till känna hittills men själva nyhetens behag kan nog ändå hämta upp några procent. Socialdemokratin idag är dock så intellektuellt utarmad att deras glansdagar lär vara förbi, något som tydligt visas av att man envisas med att analysera omvärlden på samma sätt som man gjorde för 100 år sedan.

Även Vänsterpartiet kan nog tjäna på ett ledarbyte men frågan är om Miljöpartiet gör det lika säkert när de byter språkrör? Nu åtnjuter (mp) en massmedial uppbackning som tidigare var förbehållen (v) och (s) så de kan nog behålla sina ca 10% ett tag till. Man har ju även satsat på att locka muslimska väljare i storstadsområdena, något som gav bra utdelning i valet. Att miljörörelsen flyttat till storstan som vissa ville få det till är en sanning med modifikation. Man kan säga att det är en ny slags grön våg som de rider på nu.

De borgerliga
Att Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren i mätning efter mätning är inte så konstigt. De är en meningslöshet och det är något de valt själva. De är inte längre ett parti som företräder ett kristet alternativ annat än i dess mest urvattnade bemärkelse, ungefär som svenska kyrkan, och de har kompromissat bort de flesta andra frågor för att få vara med i borgliga klubben.

Även Centern är en meningslöshet, vilket vissa av dem är medvetna om själva i och med förslaget att slå ihop (fp) och (c). Folkpartiet är helt klart den livskraftiga av de två, medan även Centern har övergett sina kärnväljare på landsbygden och låtit en nyliberal falang i Stockholm ta över. Levande landsbyggd har bytts mot fler skyskrapor, vilken symbolik!

Moderaterna får njuta av sin framgång medan den varar. De har varit så duktiga på att marknadsföra sig som det nya statsbärande partiet att de inte bara mosat oppositionen utan även sina allianspartners. De andra framstår helt enkelt inte som lika nödvändiga nu när moderaterna breddat sig. Det kommer ställa till problem för dem alla framöver.

Reinfeldt har också lyckas framstå som mest statsmannamässig när han hållit sig undan och låtit andra stå i strålkastarljuset. Ju mindre han syns ju bättre för honom till en viss gräns. Ett tydligt exempel på alternativet är den bedrövliga hanteringen av självmordsbombningen i Stockholm 11:e december där han först gömde sig i nästan ett dygn och sedan levererade ett av de vekaste avståndstaganden mot terror och aggression jag upplevt. Det påminde på sitt sätt om Chamberlains eftergiftspolitik, ett intryck som förstärkts av efterspelet till bombdåden.

Om det smäller igen, eller snarare när, kommer nog polletten trilla in hos en större del av befolkningen att vi har en statsminister som bryr sig mer om dem som spränger bomberna än dem som faller offer för dem. 

Den högljudde middagsgästen
Då återstår Sverigedemokraterna. De har stort sett öppet mål i de flesta frågor om de sköter sina kort rätt. Det finns vissa orostecken inom i partiet men på det hela taget kan de säkert nå över tio procent i nästa val. Den hets som bedrivs mot dem i stora delar av media och de andra partiernas mobbarattityd i riksdagen har mest gynnat dem. Om det finns något som kan fälla dem så är det de själva. Det är ett ganska bra utgångsläge.

Tillägg 1: Läs även Jan Millds intressanta bloggpost och Julia Ceasars söndagskrönika.

Tillägg 2: Ytterligare en mätning som bekräftade det rådande läget. Åkesson blir allt mer accepterad av den allmänna opinionen.

Tillägg 120121: När det begav sig skrev jag i den här bloggposten att vilken partiledare som helst för (s) skulle vara bättre än Mona Sahlin. Jag hade fel, väldigt fel.

Jag hade också fel om att moderaternas och Reinfeldt populäritet skulle avta. Varför det inte har skett är ett mysterium med tanke på vilken habil statsminister Reinfeldt är. Enda förklaringen är att de andra inom regeringen är ännu blekare exemplar om man undantar Anders Borg. Vänsteroppositionen ska vi inte ens tala om.

Om kommentarer 

SvD, E24, GP, Expressen, DN, SVT, HD, Dagen

8 kommentarer:

 1. DET ÄR INTE MINSTA KONSTIGT ATT SD ÖKAR!!!

  SvaraRadera
 2. Här finns en delförklaring till sossarnas och vänsterns kris:

  http://snaphanen.dk/2011/01/15/s%C3%B8ndagskronik-vansterns-tragedi-del-i/

  SvaraRadera
 3. Tack för lästipset Cavatus!

  SvaraRadera
 4. Väl håller med Dig i det mesta. Den enda anmärkningen jag har är din tilltro till partiledarbyte hos sossarna. jag ser ingen, verkligen ingen bland blivande partiledare som skulle ha förmåga att lyfta dem med mera än enstaka procent. Och tänk att bland möjliga kandidater näms namn som Veronica Palm. Då skulle resan neråt fortsätta, troligen under 20%.
  Annars är det bara att säga grattis till SD.

  / free bird

  SvaraRadera
 5. @Freebird. Jag delar din analys. Jag menar bara att man inte ska underskatta hur illa omtyckt sahlin var även bland (s)-väljare och på så vis kommer nästan vem som helst som tar över kunna surfa på vågen av "förändring" ett tag.

  Möjligtvis sker ledarbytet för långt innan nästa val så att nyhetens behag hinner avta och det blir uppenbart att det är ytterligare in inkrökt ex-broiler vid makten.

  SvaraRadera
 6. Haller med dig om att sköter SD alla sina kort rätt kommer de 2014 att sta som det valets stora segrare men de har allt som du säger i egna händer. Tror inte svenska folket i gemen har en aning om hur extrem invandringspolitiken är samt hur den star sig gentemot andra länders. Om SD är rasister, främlingsfientliga och islamofober vad är da Norge, Danmark, Kanada(poängsystem som fungerar alldeles utmärkt), Australien(premiärminister gar ut och säger att det är ni som ska anpassa er inte vi, passning till muslimska samfundet), Schweiz(folkomröstning om minaretförbud vilket även blev resultatet, Finland(där en hel del muslimer bland annat själva menar pa att de inte ska ha egna badtider da detta är diskriminering mot landets befolkning) Tyskland med Merkel som dömt ut mangkulturen som misslyckad, Storbritanien (där en undersökning visar att 3/4 av befolkning invandrare inräknat vill kraftigt minska invandringen). Kunde vara kul att höra massmedia och PKfolk försöka sig pa att kalla alla ovanstaende länder, politiker och befolkningar för rasister, främlingsfientliga och islamofober. I Sverige kallas jag rasist pa grund av mina asikter i övriga världen fullständigt normal./ Machmut

  SvaraRadera
 7. SD kan antagligen fördubbla sitt röstetal till nästa val. Om de vanliga partierna vill hejda det behöver de bara ändra lagen så att importerade brottslingar förlorar sitt medborgarskap, och peka på dem som drabbats. Hej då, Naserligan och Black Cobras.

  (s) har helt tappat sin kompass, detta var partiet som byggde kärnkraft, vattenkraft, vägar, skolor, daghem, broar, miljonprogram flygplatser och hamnar. Alliansen måste ta sig i kragen för att matcha (s) gamla prestationer. Nu är (s) en massa tanter som vill vara miljöpartiet, de saknar helt sina föregångares kapacitet och ambitioner. Lustigt att de sålde ut allt för att få vara i allians med ett parti som offentligt deklarerat att de ville "krossa sossarna".

  Allt (s) behöver göra är att ta tag i sin gamla industrijobbarprofil, bli ett parti för volvo-villa-vovve-folket, deklarera skattehöjarstopp, återförstatliga energisektorn, ta bort elskatter och lansera maxpris 30 öre kWt för alla året runt. Och naturligtvis bygga ut kärnkraften, 4 nya reaktorer bredvid de gamla blir bra, 2 i Barsebäck. En fullständig brytning med (mp) är ett krav för återvunnen trovärdighet.

  SvaraRadera
 8. @Machmut. Det är mycket intressanta jämförelser du gör.

  @Anonym 17:09. Du har helt rätt men det är tveksamt om (s) klarar en sådan omsvängning. Partiet har blivit allt mer uppslukat av klientelism och särintressen.

  SvaraRadera