onsdag 5 januari 2011

Ett system av dårar för dårar

En patient på rättspsyk i Sundsvall avvek från permission och tog tåget söderut istället. Han greps sedemera i Uppsala.

"– Rättspsyk hade inte precis bråttom och när vi fick faxet därifrån hade någon från medierna redan ringt och frågat oss. Vi vet att mannen sitter på ett tåg söderöver, men vi är kraftfullt efter och missade att knipa honom i Gävle.
[...]
Den 41-årige mannen som är dömd för ett allvarligt våldsbrott till rättspsykiatrisk vård i Sundsvall rymde från sin klinik på onsdagen.
[..]
Det tog alltså nästan två timmar innan man larmade polisen om att patienten avvikit från sin permission som ska vara maximalt två timmar i veckan. Där beskrevs mannen som kraftig, tatuerad, och enligt 'farlig under vissa förutsättningar'." (DN)

Man undrar för vilken gång i ordningen samma scenario upprepas? Det här är ett fel som är inbyggt i systemet. Än värre, det är avsiktligt inbyggt. Decennier av flum och ensidigt fokus på brottslingens rättigheter har skapat ett system där man systematiskt släpper ut våldsbenägna dårar på permission långt innan de ens anses rehabiliterade. Allmänhet och brottsoffer förväntas foga sig eller hålla sig ur vägen, om de kan.

I själva verket har man skapat ett rättsväsende som sysselsätter sig med allt möjligt utom att hålla kriminella borta från samhället. Straffrabatter, 2/3-frigivningar, permissioner för att inte tala om obevakade permissioner är norm. Lägg därtill den märkliga logiken att en grov brottsling som betraktas som psykiskt sjuk när brottet begicks släpps ut när de friskförklaras istället för att föras över till vanligt fängelse och avtjäna resten av straffet där. Listan kan göras lång.

När de borgliga tog makten 2006 hoppades undertecknad att de skulle sätta stopp för allt detta, eller åtminstone en del av det. Men som med så mycket annat så blev förändringarna mest kosmetiska. För lite för sent.

Så tills vidare får vi räkna med rättspsykiatriska kliniker som reagerar med en axelryckning när en patient rymmer, straffsatser som är ett hån mot brottsoffren och att din medresenär på tåget kan vara Hannibal Lecter.

Tillägg: Bilder från gripandet och lite information från en passagerare som var närvarande.

SvD, GP, Allehanda, HD, ekuriren, Ltz, Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar