onsdag 12 januari 2011

Euron: en bra idé!

Allt medan den ekonomiska krisen i Västvärlden fortsätter och då i synnerhet i Eurozonen så kan det vara kul att dra sig till minnes vad euroanhängarna har sagt de senaste åren. Några axplock:

Anna-Stina Nordmark Nilsson: Dags att tala klarspråk om Euron, 2009-01-30 

"I januari fyllde euron 10 mycket framgångsrika år. 

På det stora planet kan vi notera att det sextonde landet, Slovakien, införde euron den 1 januari. Den används nu av 329 miljoner invånare i Europa på världens största marknad.

Euron har också blivit en finansiell succé. Den har blivit världens näst största reservvaluta och konkurrerar med dollarn som den viktigaste handelsvalutan.

I det lilla kan vi konstatera att samtidigt som Slovakien införde euron, så gjorde även Höganäs det. Höganäs kommun har utropat sig till officiellt eurocity, där euron nu är parallellvaluta till kronan. Även i andra ändan av vårt land, i Haparanda, är euron ett etablerat betalningsmedel. I allt större omfattning konkurrerar euron ut kronan som betalningsmedel."

Ja du Anna-Stina, vad ska man säga? Att allt går att sälja med mördande reklam?

Anna Kinberg Batra: Dags att lyfta på locket om Euron, 2009-12-02: 

"Och skulle euron klara en större kris? I dag ser vi att dessa frågetecken har rätats ut. Euron har 16 medlemsländer, ekonomierna rör sig mer i takt med varandra än med andra i världen och krisen har befäst eurons ställning som stabil världsvaluta."

Och medan Anna "stockholmare-är-smartare-än-lantisar" Kinberg Batra undrar vart bumerangen tog vägen så tar vi andra betäckning...

Carl B Hamilton: Stärkta argument för Euron,  2010-06-02 

"Krisen visar hur misskött ekonomisk politik i ett EU-land får återverkningar i övriga länder. Det gäller även Sverige, trots att vi inte har euron som valuta. Därför ligger det i Sveriges intresse att fullt ut delta i alla ansträngningar som nu görs för att få ordning på Europas ekonomier."

Vi har inte ställt till eländet men vi ska vara med och betala det. Jag sparade dock det bästa till sist.

Lars Calmfors, Därför bör Sverige gå med i eurosamarbetet, 2010-01-15 

"Det mesta av diskussionen har hittills förts från ett strikt svenskt nyttoperspektiv. Men det är inte den givna utgångspunkten. Man kan också diskutera utifrån ett mer allmäneuropeiskt perspektiv. 

Med ett sådant perspektiv är det berättigat att ställa frågan om det verkligen är önskvärt att Sverige, när alla drabbas av ekonomisk kris, ska vinna fördelar på andras bekostnad genom en svag valuta."

Professor Calmfors lyckas göra något som annars kännetecknar vänstern, han drar upp det masochistiska solidaritetsargumentet.

Vänstern brukar reservera skattepengarna för blodbesudlade diktaturer i tredje världen, medan Calmfors istället vill att vi skickar pengarna till Bryssel för vidare slussning till bankrutta manãnaekonomier i Sydeuropa. På så vis behöver de inte lära av sina misstag, än mindre ta ansvar för dem.

Borgerligheten brukar annars brösta sig med nyttotänkande och marknadsekonomiska principer men med Euron har det närmast blivit ett pseudoreligiöst knas. Det får kosta hur mycket som helst till ingen nytta (eller rent av skada), men det ska drivas igenom ändå. Det känns igen från vissa andra frågor, men där fick vi aldrig chansen att folkomrösta.

SvD, E24, SvD, DN, GP, Allehanda, Norra Skåne
SvD, SvD, DN,

1 kommentar:

  1. Kunde inte sagt det bättre själv...

    Euron är ett skämt och vi ska absolut inte gå med där... Däremot kan vi börja med att lämna Schengen samarbetet... Då skulle antalet flyktingar som kommer hit minska drastiskt...

    Det skulle verkligen gynna Sverige

    SvaraRadera