tisdag 4 januari 2011

Det osaliga nazispöket

Aftonbladet drar i en artikel stora växlar på att det på  fanns andra som sympatiserade med nazismen samtidigt som de själva gjorde det. Det handlar om att den dåvarande kronprinsen Gustav Adolfs nazisympatier på 30-talet och drottningens far Walter Sommerlath som några decennier senare skulle bli släkt med kungahuset. Han var medlem tre-och-en-halv-miljon-någonting i NSDAP.

Trots att Linderborg krumbuktar sig med att man inte kan lasta kungen och drottningen för politiska sympatier deras fäder hade innan de ens fötts så är domen klar. Kungahusets legitimitet är för evigt raserad. Vad det skulle ha för implikationer för Aftonbladet eller Socialdemokraterna (och Centern etc) vars stöd till Nazityskland var betydligt mer omfattande än dekorativa svastikor på ett bröllop lämnar Lindeborg oberört.

Aftonbladet har ju dessutom dykt upp i nazistiska sammanhang långt fler gånger än kungahuset och så sent som förra året, men det verkar inte heller vara något problem för henne.

Det får betraktas som en komisk bonus att kommunisten Linderborg oroar sig för andras totalitära böjelser, i synnerhet som det rör sig om döda människor, medan hennes egna övertygelser är i högsta grad levande.

Gustav Adolf omkom i en flygolycka 1947, drottningens far Walther Sommerlath gick bort 1990.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar